תזונה בגיל 50 ומעלה דורשת מספר התאמות שאתם חייבים להתייחס אליהן. חשוב שנתחיל מההודעה הראשונה – אתם כבר לא ילדים והגוף שלכם לא יכול להתמודד עם אותם העומסים של גוף צעיר. זה לא אומר שהחיים נגמור אלא רק שצרייך להתייחס לגוף בכבוד הנדרש על מנת להמשיך ולהנות מחיים מספקים עוד שנים רבות.
ככל שאנו מתבגרים, הגוף שלנו עובר שינויים שונים שלא פוסחים על שום חלק בגוף שלנו: כולל שינויים בחילוף החומרים, תנודות הורמונליות ושינויים בדרישות התזונתיות. כתוצאה מכך, מה שאנו אוכלים הופך להיות חיוני עוד יותר בשמירה על בריאות טובה והתחושה הכללית שלנו. אמנם אין גישה תזונתית אחת שמתאימה לכולם אולם יש קווים מנחים וישנם מזונות מסוימים שעשויים להצדיק מחשבה נוספת לפני שצורכים אותם לאחר גיל 50. במאמר זה בוחן כמה מזונות שאנשים בקבוצת גיל זו, 50 מעלה) צריכים לשקול לצרוך במתינות או אפילו להמנע כליל כדי לקדם בריאות מיטבית:
- עודף סוכרים ופחמימות ריקות
במילים אחרות – אין יותר בורקסים וקוראסונים על הבוקר כל שכן חטיפים מתוקים משוקולד וכו'. ככל שחולפות השנים, היכולת של הגוף לעבד סוכרים ופחמימות עלולה להצטמצם. צריכת כמויות מופרזות של סוכר ופחמימות מזוקקות עלולה לתרום לעלייה במשקל, לתנודות ברמת הסוכר בדם ולעלייה בסיכון למחלות כרוניות כמו סוכרת מסוג 2 ומחלות לב. במקום זאת, התמקדו בפחמימות מורכבות כמו דגנים מלאים (או שתוותרו בכלל על דגנים), מאכלים בעלי חלבון גבוה, ירקות וקטניות המספקות אנרגיה מתמשכת מבלי להעלות את רמות הסוכר בדם.
ועוד הערה – שימו לב שרוב ה"שוקולדים" שנמכרים בסופר – הם למעשה לא שוקולד כלל… הם מוצר דמוי שוקולד שמבוסס סוכרים, חומרי טעם וריח, שמן דקלים, חמאת קאקאו ועוד מיני מותרים לא יודעים לאדם הסביר שלא עובד בתעשיית המזון. לא מאמינים לנו? תקראו את המרכיבים על האריזה. החוק מחייב לכתוב מההתלחה לסוף את המרכיבים לפי הכמות שלהם במוצר. העדיפו שוקולדים בייצור פרטי ואיכותי.
- שומני טרנס ומזונות מעובדים מאוד
שומני טרנס, המצויים לרוב בשמנים מוקשים ובמזונות מעובדים בכבדות, עלולים להוביל לדלקת ולסיכון מוגבר למחלות לב. אחרי גיל 50, חיוני לתת עדיפות לבריאות הלב על ידי הימנעות או מזעור צריכה של מזון מטוגן, חטיפים ארוזים ומוצרי מאפה מסחרית. בחר במקורות שומן בריאים יותר כמו אגוזים, זרעים, אבוקדו ושמן זית. במילים אחרות וותרו על הצ'יפס, מרגרינה (מי נוגע בזה?) , מלאווח, ג'חנון וכמובן בורקסים ושות'.
- עודף מלח
ככל שאנו מתבגרים, הרגישות שלנו למלח עלולה לעלות, וצריכת נתרן מוגזמת עלולה לתרום ליתר לחץ דם, גורם סיכון מרכזי למחלות לב. מזון מעובד, מרקים משומרים ומזון מהיר נוטים להיות עשירים בנתרן. כדי לשמור על בריאות הלב וכלי הדם, בחרו במזונות טריים ומלאים והשתמשו בעשבי תיבול ותבלינים כדי לתת טעם לארוחות שלכם. ובמלים ברורות וותרו על חטיפים שונים, פיצוחים (תקנו עם מעט מלח ), תפסיקו לקנות ולהשתמש באבקות מרק למניהן, והעדיפו מלח מכרות ומלח ים. באופן כללי אל תגעו במלח לבן פשוט.
- כמויות גדולות של בשר אדום
בעוד בשר אדום יכול להיות חלק מתזונה מאוזנת, צריכה מופרזת – במיוחד של בשר מעובד – נקשרה לסיכון מוגבר לסוגי סרטן מסוימים, מחלות לב ובעיות בריאותיות אחרות. תשקלו להפחית את צריכת בשר אדום ומעובד (נקניקים), וביחרו במקורות חלבון רזים יותר כמו עופות, דגים, קטניות ואפשרויות צמחיות. תפחיתו באכילת המבורגרים – אל תגעו באלו שנמכרים בחנויות המזון המהיר. אם אתם ממש חייבים, לכו לקצב שלכם ותזמינו המבורגר מבשר איכותי (הכוונה לקצב פרטי איכותי ולא לקצב של הסופר השכונתי).
- מוצרי חלב עתירי שומן
לאחר גיל 50, חלק מהאנשים עלולים לחוות ירידה בייצור הלקטאז, מה שהופך את עיכול החלב למאתגר יותרמ וגורם לרגישות יתר למוצרי החלב והלקטוז. מוצרי חלב עתירי שומן כמו חלב מלא וגבינות מסוימות יכולים גם הם לתרום לרמות גבוהות יותר של שומן רווי. ביחרו בחלופות דלות שומן או ללא חלב כמו חלב שקדים, חלב סויה או יוגורט יווני. באופן כללי המעיטו בתירכת חלב ומוצרי חלב שכן במקרים רבים ההורמונים הנשיים מסוג אסטרוגן אותו מקבלות הפרות על מנת להניב יותר חלב, משפיע על חלק מהגברים וגורם להם להצמיח מעיין שדיים נשיים. המלצה שלנו אל תשתו חלב פרה כלל, המנעו ככל האפשר ממוצרי חלב כמו גבינות וקוטג' וכן מיוגורטים ומעדנים ואם ממש בא לכם גבינה – העדיפו גבינות קשות שעברו יישון – כמו גבינת קשקבל ופרמז'ן.
- אלכוהול
בעוד לצריכת אלכוהול מתונה עשויה להיות יתרונות בריאותיים מסוימים (נכון לכרגע מתפרסמים מחקרים ששוללים אפילו צריכה מתונה, נעשה על זה כתבה נפרדת), צריכת אלכוהול מופרזת עלולה להוביל לבעיות בריאותיות שונות, כולל בעיות כבד וסיכון מוגבר לתאונות ונפילות. הגבילו את צריכת האלכוהול. המומלצות הנפוצות הן בדרך כלל לא יותר ממשקה אחד ליום לנשים ושני משקאות ליום לגברים. אנחנו נמליץ לכם – רק ערב שתיה אחד בשבוע או המנעות מתמשכת.
אחת התופעות של צריכת אלכהול אחרי גיל 50 – הוא היום שאחרי, שהוא לרוב יום נוראי עבור מי ששתה, ולא קשה להבין בהשפעות על השותה. רק השותה חושב שחייו ממשיכים כרגיל בעוד שהסביבה מבחינה בהפרעות כמו: חוסר ריכוז, בלבול, שיכחה, עיפות, דיבור כבד ועוד ועוד.
- עומס קפאין
רגישות לקפאין עלולה לעלות עם הגיל, ועלולה להוביל להפרעות שינה, חרדה ובעיות עיכול. שימו לב לצריכת הקפאין שלכם, במיוחד מאוחר יותר במהלך היום, כדי להבטיח שינה רגועה ורווחה כללית. המלצה שלנו – שתו עד השעה 16:00 מקסימום על מנת לתת לקופאין להתפוגג. אל תשתו משקאות ממריצים עתירים בקופאין, תמנעו מהם (במילים ברורות אין יותר ודקה רדבול בשבילכם).
- חטיפים מלוחים
צ'יפס, בייגלה וחטיפים מלוחים אחרים הם לרוב עשירים בנתרן ושומנים לא בריאים. במקום זאת, בחרו חטיפים עתירי תזונה כמו פירות טריים, ירקות, אגוזים וזרעים.
לסיכום :
הגישה לתזונה עם פרספקטיבה מודעת ומאוזנת הופכת חשובה יותר ככל שאנו מגיעים לגיל 50 ואילך. תזכרו, לרוב אנשים מגיעים לגיל 50 אחרי הזנחה תזונתית של עשרות שנים לרוב בגלל חוסר מודעות. כלומר הגוף סוחב איתו נזקים משמעותיים מתמשכים שהולכים ומשפיעים על יכולת התפקוד שלנו. לכן, ניהול תזונה בגיל 50 ומעלה הוא הכרח, כיוון שבהקפדה משמעותית, ניתן להחזיר את הגלגל לאחור ואפילו לחזור ולהיות צעירים יותר – כלומר לבצע תהליכים של אנטי אייג'ינג. הטענות הן שנדרשת שנה על מנת לתקן פגמים מתמשכים בתאי הגוף, ושנה זה זמן מצויין להטמיע הרגלים בריאים חדשים.
המשמעות של "גניבת" מאכלים שציינו שיש להמנע מהם "רק פה ושם" יכולה למנוע מכם להפסיק ולראות את גדילת הילדים והנכדים וכן יכולה לשלוח אתכם לחיים מלאי סבל בשל מחלות שונות. או למנוע מכם את מקום העבודה הבא שלכם, להנות מיחסים אינטימיים ועוד ועוד.
אם החלטתם לערוך שינוי קחו איש מקצוע שילווה אתכם, ואל תשכחו להודות לנו כאן בדף.
בהצלחה.
כתיבת תגובה