כבד שומני הוא מצב רפואי נפוץ שעלול להוביל לנזק כבדי כרוני. הסיבות לכבד שומני אינן ידועות במלואן, אבל ישנן גורמי סיכון המוזהים עם המחלה והם כוללים השמנה, סוכרת מסוג 2 וצריכת אלכוהול מופרזת.
אי שם בין גיל ארבעים לחמישים, רופא המשפחה יפנה אתכם לבדיקת אולטראסאונד שכוללת גם איבחון לכבד שומני.
אתם תשכבו על המיטה, ימרחו על הבטן שלכם ג'ל להגברת אפקטיביות המכשיר. גם אתם תשאלו את הרופא הרציני מתוך מטרה להצחיק אותו "האם זה בן או בת", למרות שאתם גבר. אחרי מספר דקות, רוב הסיכויים שבמבט חמור סבר הוא יספר לכם – "יש לכם כבד שומני" . כן זה בדיוק אותו המצב של אותם אווזים אומללים המפוטמים למטרות פוּאָה גְרָא.
מיקום הכבד בגוף:
כשאני שאלתי את הרופא מה ניתן לעשות, הוא ציין שזה מצב כמעט בלתי הפיך, אבל נכון להיום ברור לנו שכבד שומני הוא מצב מסוכן מאוד אבל הפיך בשלבים הראשונים של המחלה, מה שמחייב אתכם לפעול לשינוי המצב במהירות.
למזלכם ניתן להיפטר מכבד שומני באמצעות תרופות סבתא או באמצעות טיפולים טבעיים שכוללים שינויי תזונה ושינויי הרגלים – ואנחנו כאן על מנת להסביר לכם איך לעשות את זה, בדרך הטבעית המהירה והאפקטיבית בלי העמסת כדורים על הגוף. כמובן שמטרת המאמר הוא לימודי בלבד ואתם חייבים להתייעץ עם רופא באופן אישי.
הבנת כבד שומני: המגיפה הנסתרת
כבד שומני, או סטאטוזיס בכבד, מתרחש כאשר שומן מצטבר בכבד. זה נפוץ להחריד, ומשפיע על כ-25% מאוכלוסיית העולם. הכבד, איבר חיוני לחילוף חומרים ולניקוי רעלים, הופך לקורבן של התזונה הלקויה שלנו , על ידי בחירות אורח החיים השגוי על ידינו. רצוי שנהיה מודעים לסכנה כבר מגיל צעיר על מנת למנוע את המחלה, אבל לכבד השומני יש שלב התחלתי שהוא הפיך ושלב מתקדם שבו הכבד כבר לא יכול למלא את יעודו, וזה מצב קבוע שבו הגוף מפסיק לתפקד באופן תקין.
שלבים בכבד שומני מכבד בריא ועד לסרטן התחלתי
*קרצינומה כבדית (HCC) הוא סוג הנפוץ של סרטן בכבד. הקרצינומה בכבד מתרחשת לרוב אצל אנשים עם מחלות כבד כרוניות, כגון שחמת הכבד הנגרמת על ידי דלקת כבד מסוג B או דלקת כבד C.
תפקודי הכבד, שהוא הבלוטה הגדולה בגוף, לסנן רעלים, להגן מפני חיידקים, לעסוק בפירוק סוכרים ולמעשה תפקודיו כוללים חשיבות רבה במערכת הגופנית.
ישנו קשר בין כבד שומני לסוכרת. כלומר כבד שומני עלול לגרום לסוכרת וההיפך. על כן הטיפול המיידי כאן הוא הכרחי ומאלץ אתכם לנקוט בפעולות להצלת גופכם. שינוי אורחות החיים ושליטה בסוכרת יסייעו בהמנעות משתי המחלות.
הגורמים לכבד שומני: חשיפת האשמים
אסונות תזונתיים: צריכה גבוהה של סוכרים מזוקקים, שומנים רוויים ומזונות מעובדים. צריכת סוכר זו בעיה מספר אחת לכבד שומני.
אורח חיים בישיבה: חוסר בפעילות גופנית מחמיר את הצטברות השומן.
צריכה של אלכוהול: שתייה מרובה סדירה היא כרטיס כניסה ישיר לפגיעה בכבד.
השמנת יתר ותסמונת מטבולית: מצבים אלו קשורים קשר הדוק לכבד שומני.
מוצרים שיש להימנע מהם:
חייבים להמנע ממוצרים אלו, גם אם זה נראה המון, על מנת למנוע כבד שומני עתיד אבל בוודאי אם יש לכם כבד שומני.
משקאות מוגזים וחטיפים ממותקים: דיאטה עתירת פרוקטוז היא עבריין גדול.
אלכוהול: אפילו כמויות מתונות עלולות להזיק (שחררו את הכוס יין סיום)
בשר וגבינות מעובדים: עמוסים בשומנים ותוספים לא בריאים – הכוונה לנקנינקים , חטיפי גבינה ומוצרי גבינה כולל כל ה"מעדנים".
לחם לבן ופסטה: פחמימות פשוטות תורמות לשומן הכבד.
אבקות חלבון: ישנן טענות לגבי אבקוות חלבון שהן עלולות לגרום לכבד שומני. הדיון בנושא אינו חד משמעי ולכן אם אם צרכנים גדולים של אבקת החלבון והתגלה אצלכם כבד שומני. הפסיקו את השימוש באבקה לזמן מסויים.
מזון שרוף: מזון חרוך או שרוף למרות שהוא קריספי וטעים גורם לנזקים בכבד. המנעו ממנו – כלומר , המעיטו בבר בי קיו ושאוורמה שרופה.
המהפך: צעדים לכבד בריא יותר
עברו לתזונה ים תיכונית: שימו דגש על פירות (במגבלה יומית של 1-2 מנות), ירקות, דגנים מלאים ושומנים בריאים.
הוציאו את הפחמימות הפשוטת מהתפריט: חלאס עם המאפים, אורז לבן, תפוחי אדמה. בשלב הראשון הוציאו אותם מהתפריט שלכם לחלוטין. בשלב השני, תטעמו מידי פעם .
פעילות גופנית סדירה: אפילו 30 דקות ביום יכולות לעשות את ההבדל.
ניהול משקל: ירידה של 10% ממשקל הגוף יכולה להפחית משמעותית את שומן הכבד.
תשתו מים: מים עוזרים בניקוי רעלים וחילוף חומרים של שומן.
בקיצור, השד אינו נורא כל כך אם מטפלים בו במהירות ומשתמשים בתרופות סבתא לטיפול בכבד – שינוי תזונה יפתרו את הבעיה במהירות. שמירה על הכבד זו לא ברירה, זו חובה. ללא כבד תקין לא ניתן לחיות חיים תקינים ובראים.
המטרה שלכם למנוע את הכבד השומני ואם יש לכם כזה, להמנע ממצב שבו נוצרות הצטלקויות בכבד כלומר שחלקים שלמים בכבד יוצאים מתפקוד – כי זה מצב שאינו הפיך. ולמעשה התייחסו לכבד כאל דגל כולל לבריאות שלכם, אם משהו לא תקין בו, בוודאות ההאפקט יגיע לאיברים אחרים בגוף.
א
שאלות ותשובות בנושא כבד שומני:
כן, ישנם בעיקר שני סוגים:
1. מחלת כבד שומני אלכוהולי (AFLD): נגרמת כתוצאה מצריכת אלכוהול מופרזת.
2. מחלת כבד שומני לא אלכוהולי (NAFLD): מתרחשת אצל אנשים שצורכים מעט או ללא אלכוהול וקשורה לגורמים מטבוליים כמו השמנת יתר, סוכרת וכולסטרול גבוה.
במקרים רבים, כבד שומני אינו גורם לתסמינים בולטים. עם זאת, אנשים מסוימים עשויים לחוות עייפות, חולשה או אי נוחות בבטן הימנית העליונה. שלבים מתקדמים יכולים להוביל לתסמינים חמורים יותר כמו צהבת, נפיחות בבטן ובלבול.
כבד שומני מאובחן לעתים קרובות באמצעות בדיקות דם, בדיקות הדמיה כמו אולטרסאונד או סריקות CT, ולפעמים ביופסיית כבד, שבה דגימת רקמה קטנה נבדקת לאיתור סימנים של נזק לכבד.
תרופת הסבתא הכי טובה היא לעבור לתזונה בריאה – הימנעות מאלכהול, הוספת אימונים גופניים, המנעות מישיבה ממושכת ולהמעיט בסוכר. אלו פתרונות היעילים ביותר לטיפול בבעיה, וכן גם הסבתא שלכם תמליץ על זה.
כבד שומני עשוי להיות מסומן על ידי עלייה באנזימי כבד בבדיקות דם, אך בדיקות אלו לבדן אינן יכולות לאשר את המצב. לרוב נדרשות בדיקות הדמיה נוספות לאבחון סופי.
כתיבת תגובה