בקופה מוניירי (Bacopa Monnieri) או בשמו העברי "פְּשֵׁטָה שְׂרוּעָה", אנחנו נכנה אותו בפשטות במאמר זה – בקופה.
הוא צמח יסוד ברפואה האיורוודית המסורתית המשמש כבר אלפי שנים לטיפול בעיקר בשיפור תהליכים קוגניטיביים בראשון שיפור הזיכרון. צמח רב-שנתי, שנוטה להתפשט על הקרקע הביצתית, מקורו באזורי הביצות של דרום ומזרח הודו, אוסטרליה, אירופה, אפריקה, אסיה וצפון ודרום אמריקה ניתן למצוא אותו גם בישראל אבל פחות ופחות. השימושים בו מתועדים כבר כמה אלפי שנים, והוא ממשיך להיות חלק מפרקטיקות צמחי מרפא עכשוויות. Bacopa זוכה להכרה פופולרית בשל ההשפעותיו המשפיעות לחיוב על בעיות קוגניטיביות, הבקופה נחקר יותר ויותר על ידי המדע המודרני על מנת להבין את מכלול היתרונות הפוטנציאליים שלו ואת המנגנונים שמאחוריהם.
מאמר זה נועד להעמיק בידע אודות ה- Bacopa הסיוע שהוא יכול להעניק לכם ולקרוביכם:
שיפורים קוגניטיביים
אחד היתרונות הבולטים והנחקרים ביותר של בקופה, הוא השפעתו החיובית על התפקוד הקוגניטיבי. מחקר שפורסם ב-Journal of Alternative and Complementary Medicine הראה שמבוגרים בריאים שנטלו תמצית Bacopa במשך 12 שבועות הפגינו שיפור בזיכרון הזיכרון, הגברת המיקוד ומהירות עיבוד קוגניטיבית משופרת. ההשפעות הללו נובעות ככל הנראה מהיכולת של Bacopa לקדם שגשוג דנדריטי – צמיחה והסתעפות של נוירונים, המסייעים בשיפור התקשורת בתוך המוח.
תמיכה בבריאות הנפש
נמצא כי Bacopa ממלא תפקיד משמעותי בתמיכה בבריאות הנפשית הכוללת. ידוע שהוא בעל תכונות אדפטוגניות, כלומר תכונות המסיעות להתמודדות נפשית, הפחתת לחצים סיעו בשיקום טראופמות וכל זאת מבלי להיות רעיל לגוף. התרכובת הפעילה שלו, bacosides, מציגה פעילות חרדה חזקה, הפחתת חרדה ומקדמת תחושת רוגע ורווחה. יתר על כן, מחקרים הוכיחו גם את היתרונות הפוטנציאליים שלו בטיפול בסימפטומים של דיכאון, אם כי יש צורך במחקר נוסף בתחום זה.
פעילות נוגדת חמצון
Bacopa עשיר בנוגדי חמצון, שהם חומרים המסייעים בהגנה על הגוף מפני נזקים הנגרמים על ידי מולקולות מזיקות הנקראות רדיקלים חופשיים. התכונה נוגדת החמצון של צמח זה תומכת בבריאות וברווחה כללית, ומגינה על התאים מפני מתח חמצוני, המעורב בהזדקנות ובמחלות שונות.
הגנה עצבית
באופן מפתיע, Bacopa הוכיח תכונות נוירו-פרוקטטיביות. זה עוזר באפנון של אנזימי מוח, משפר את העברת דחפים עצביים. השפעות אלו מועילות במיוחד במצבים כמו מחלת אלצהיימר וצורות אחרות של דמנציה. בעוד שהמחקר עדיין נמשך, הממצאים הנוכחיים מבטיחים לעתיד של טיפול ומניעה של מחלות נוירודגנרטיביות. כלומר, אם אתם בשלבים של אלצהימר או מישהו מקרוביכם, אל תחכו לסוף המחקר, התחילו להתשמש בתוספף כבר היום שכן העדויות נוטות להצלחה טיפולית. (כמובן התיעצו עם הרופא שלכם).
בקופה ו HDAD אצל ילדים
לאחרונה פורסמו מספר מחקרים שבחנו את תפקידו של ה- Bacopa בקרב ילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז. ניסוי על מטופליפ אקראיים, על שתי קבוצות מחקר שאחת מהן קיבלה פלצבו והשניה את התמח. תוצאות המחקר פורסמו ב"Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology" תחת הנושא – ההשפעות של Bacopa על ילדים שאובחנו עם ADHD. המחקר הראה שיפורים מבטיחים במבחנים הקשורים לקשב, קוגניציה ואימפולסיביות לאורך תקופה של 6 חודשים. שיפור קוגניטיבי: נמצא כי Bacopa משפר את התפקוד הקוגניטיבי, כולל זיכרון, קשב ויכולת למידה. השפעות אלו משמעותיות במיוחד עבור ילדים הסובלים מ- ADHD, כאשר ליקויים אלו לרוב שכיחים אצלהם.
עם זאת, חיוני לציין שהמחקר בתחום זה עדיין בשלביו הראשונים, ויש צורך במחקרים גדולים יותר ומבוקרים היטב כדי לבסס היטב את תפקידו של Bacopa בניהול ADHD.
אופן השימוש
ניתן לצרוך בקופה בצורות שונות כגון כמוסות, אבקות, תה או כתמצית נוזלית. המינונים יכולים להשתנות בהתאם לריכוז הבקוסידים במוצר. עם זאת, מינון טיפוסי הוא בין 300-450 מ"ג ליום. בדרך כלל מומלץ ליטול Bacopa עם הארוחה, מכיוון שהוא מסיס בשומן וניתן להיספג טוב יותר עם שומנים תזונתיים.
כמו כל התוספים, יש לשלב את Bacopa במשטר התזונה שלכם בזהירות. החלו עם מינון נמוך והגדלו אותו בהדרגה במשך שבועות על מנת לאמוד את האפקטיביות ולנטרל השפעות שליליות במידה ויהיו. ראוי לציין כי היתרונות של Bacopa אינם מיידיים ולעיתים דורשים שימוש עקבי במשך מספר שבועות כדי להבחין בהן.
תופעות לוואי ואמצעי זהירות בשימוש
בעוד שבקופה נחשבת בדרך כלל בטוחה עבור רוב האנשים, לעיתים הצמח עלול לגרום לתופעות לוואי כגון בחילות, התכווצויות בטן או שלשולים אצל אנשים מסוימים, במיוחד כאשר הבקופה נלקח על בטן ריקה. כמו בכל שימוש בתוספי מזון, אתם חייבים להתייעץ עם מומחה בתחום הבריאות לפני תחילת השימוש ב-Bacopa, במיוחד עבור אלו שהן בהריון, מניקות או בקרב מי שסובלים ממחלות רקע.
לסיכום: Bacopa Monnieri הוא מעין תחנת כוח טבעית עם יתרונות פוטנציאליים מוכחים לשיפור קוגניטיבי ולתמיכה כוללת בבריאות הנפשית והגנה עצבית. כמו כן, לצמח יש השפעות מוכחות בשיפור הזיכרון וההכרה הגוברת בו ע"י המדע המודרני משמש כעדות שתכונות אלו אכן מתקיימות. עם זאת, כמו בכל תוסף, יש להשתמש ב-Bacopa באחריות, תוך כיבוד צרכי הבריאות האישיים ותחת הדרכה מקצועית. למרות הצורך במחקר נוסף, Bacopa תופסת מקום מבטיח בתחום תוספי הבריאות הטבעיים.
תופעות הלוואי השכיחות כוללות יציאות מוגברות, התכווצויות בבטן, בחילות, יובש בפה ועייפות.
המינון המומלץ לשימוש בצמח הוא 300 מ"ג ליום, בהנחה שתכולת הבקוסיד הכוללת (התרכובת הפעילה) היא כ-55% מהתמצית לפי משקל.
חלק מהמומחים מדווים שיש לצרוך את הצמח כ 12 שבועות ברצף ואז להפסיק לתקופה. ישנם מחקרים שדיווחו על תופעות לוואי עם שימוש ב-300 מ"ג ליום של בקופה במשך 12 שבועות. תופעות הלוואי כוללות יובש בפה, בחילות, שלשולים ועייפות. מבחינה מחקרית לא ידוע אם יש ל 12 השבועות האלו באמת אפקט שונה מאשר צריכה מתמשכת, בכל מקרה הקשיבו לגוף שלכם, ובאופן כללי עשו הפסקות בשימוש של כול תוסף תזונה.
את האפקט הממשי תתחילו להרגיש לאחש שימוש של כ 5-6 שבועות, אולם גם תוך כדי כבר תוכלו לשים לב לשינויים חיוביים.
רוצים ללמוד עוד על הצמח – אלו המחקרים שעליהם מתבסס המאמר:
- Stough, C., Lloyd, J., Clarke, J., et al. (2001). The chronic effects of an extract of Bacopa monniera (Brahmi) on cognitive function in healthy human subjects. Psychopharmacology, 156(4), 481-484.
- Calabrese, C., Gregory, W. L., Leo, M., et al. (2008). Effects of a Standardized Bacopa Monnieri Extract on Cognitive Performance, Anxiety, and Depression in the Elderly: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 14(6), 707-713.
- Dave, U. P., Dingankar, S. R., Saxena, V. S., et al. (2008). An Open-Label Study to Elucidate the Effects of Standardized Bacopa Monnieri Extract in the Management of Symptoms of Attention-Deficit Hyperactivity Disorder in Children. Advances in Mind-Body Medicine, 22(1), 10-15.
- Negi, K. S., Singh, Y. D., Kushwaha, K. P., et al. (2000). Clinical evaluation of memory enhancing properties of Memory Plus in children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Indian Journal of Psychiatry, 42(2), Supplement.
- Pase, M. P., Kean, J., Sarris, J., et al. (2012). The cognitive-enhancing effects of Bacopa monnieri: a systematic review of randomized, controlled human clinical trials. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 18(7), 647-652.
- Singh, H. K., & Dhawan, B. N. (1997). Neuropsychopharmacological effects of the Ayurvedic nootropic Bacopa Monniera Linn. (Brahmi). Indian Journal of Pharmacology, 29(5), S359-S365.
כתיבת תגובה