דלקות בדרכי השתן (Urinary tract infections (UTI)) בעיקר אצל נשים הינה בעיה מציקה החוזרת על עצמה מפעם לפעם. למזלנו הרפואה המסורתית מציע מגוון רחב של טיפולים מהירים ויעילים בדלקת השתן שיעילותם הוכחה במהלך השנים הרבות בהן הסבתות היו רופאות השבט. כאן המקום להזכיר שעיצות מאתר האינטרנט, אינן מהוות תחליף לבדיקה על ידי איש מקצוע. סיבוכים הנובעים כתוצאה מדלקות בדרכי השתן עלולים לגרום לבעיות מתמשכות. הגורם העיקרי לדלקת בדרכי השתן הוא כניסת חיידקים לדרכי השתן. החיידקים הנפוצים ביותר שגורמים לדלקת בדרכי השתן הם Escherichia coli (E. coli), אשר נמצאים באופן טבעי במעי הגס. התופעות המידיות של דלקות בדרכי השתן הינן – כאבים פנימיים או צריבה או צורך מוגבר במתן שתן, יתכנו מספר תופעות יחדיו.
החיידקים יכולים להיכנס לדרכי השתן במספר דרכים, כולל:
- השתנה לאחר קיום יחסי מין – יחסי מין יכולים להוביל להיכנסות חיידקים לדרכי השתן, במיוחד אם האישה אינה משתנת לאחר היחסים. השתן הינו גורם המסייע בניקוי והפחתת עומסים חיידקים ולכן חשוב להקפיד להיכנס לשירותים בתום יחסי המין.
יחסי מין שאינם סטריליים – בעיה נוספת הקשורה לנושא הינה החדרת חפצים, אביזרי מין, אצבעות ואברי מין שאינם נקיים. בתור אישה הקפידי על סטריליות מוחלטת לפני יחסי המין. כמו גזירת ציפורניים, שליחת בן הזוג למקלחת, חיטוי במדית הצורך לאביזרים שונים.
אם ישנו חשש לזיהום כיום יומיים לאחר קיום יחסי מין – חשוב לקחת בחשבון שיתכו גם פציעות פנימיות מציפורניים, חפצים גדולים לרחם או קיום יחסי מין אגרסיביים. במקרים אלו יש לשקול שימוש תרופתי בהמלצת רופא שכן – הגוף עלול להתמודד עם פציעה מזוהמת ולא רק זיהום פשוט. - החזקת שתן – החזקת שתן מאפשרת לחיידקים להתרבות ולתפשט לדרכי השתן. השתן הינו מסייע בדילול הפלורה החיידקית, את חייבת להיפתר מהשתן גם אם המשמעות הינה כניסה לשירותים במראה מלוכלך, כמובן תוך כדי הקפדה על הסטריליות האישית. לפעמים מומלץ אפילו להיפטר מהשתן בצד הדרך או בחוץ, העיקר לא להחזיק אותו בגוף.
- שימוש בתרופות מסוימות – תרופות מסוימות, כגון תרופות נגד סרטן, יכולות להפחית את ייצור השתן, מה שעלול להוביל לדלקת בדרכי השתן. כנ"ל סוגי אנטיביוטיקה שונים המשנים את הפלורה של החיידיקים בגוף.
- מחלות מסוימות – מחלות מסוימות, כגון סוכרת, יכולות לפגוע במערכת החיסון ולהגדיל את הסיכון לדלקת בדרכי השתן. רצוי להפחית בצריכה של סוכר עבור הבריאות הכוללת ולא רק על מנת להפחית סוכר בשתן.
גורמים נוספים שעשויים להגביר את הסיכון לדלקת בדרכי השתן כוללים:
- הריון – במהלך ההריון, השופכה מתקצרת ומשוחררת יותר, מה שמקל על כניסת חיידקים לדרכי השתן.
- גיל – נשים מבוגרות יותר נמצאות בסיכון מוגבר לדלקת בדרכי השתן, מכיוון שהתכווצויות של שלפוחית השתן פוחתות עם הגיל.
- הפרעות במערכת השתן – הפרעות במערכת השתן, כגון אבנים בכליות או חסימה בשופכה, עלולות להגביר את הסיכון לדלקת בדרכי השתן.
התקררות – בתקופות החורף, ישיבה על אבן או משטח קר אחר עלולים לגרום להתפחות מהירה של דלקת בדרכי השתן, ממש כמו צינון רגיל.
תסמינים של דלקת בדרכי השתן
התסמינים של דלקת בדרכי השתן כוללים:
- – צורך דחוף ותכוף להטיל שתן
- – כאבים או צריבה במתן שתן
- – שתן מעורפל או בעל ריח חזק
- – דם בשתן
- – כאב במפשעה או בגב או באיזור הכליות (כלומר בצדי הגב)
- – חום כללי בגוף
תרופות סבתא לדלקת בדרכי השתן
ישנן מגוון תרופות סבתא שנחשבות יעילות לטיפול בדלקת בדרכי השתן וכן פתרונות טבעיים מיידים. תרופות סבתא אלו אינן מהוות תחליף לטיפול תרופתי, אך הן עשויות לעזור להקל על התסמינים ולהאיץ את ההחלמה. ברוב המקרים של דלקת קלה, פתרונות אלו יכולים לסייע במהירות.
שתו הרבה מים: בראש ובראשונה הפעילו את מערכת השתן בצורה אפקטיבית. שמירה על לחות יכולה לעזור לשטוף חיידקים מדרכי השתן ולהקל על כמה תסמינים. שאפו לשתות לפחות 8 כוסות מים ביום, כשני ליטרים של מים.
השלב השני המיידי והחשוב: הימנע מחומרים מגרים, הימנע מאלכוהול, קפאין, מזונות חריפים ופירות הדר, מכיוון שהם עלולים לגרות את שלפוחית השתן ולהחמיר את תסמיני הדלקת.
מיץ חמוציות: כנראה שזה הטיפול המוכר בעולם. רוב הנשים יעידו על יעילותו של מיץ חמוציות או תוספי חמוציות כמסייעים במניעת הדלקות בדרכי השתן ולספק הקלה. חמוציות עשויות לסייע במניעת הידבקות של חיידקים לרירית דרכי השתן, ולהפחית את הסיכון לזיהום. עם זאת, חיוני להשתמש במיץ חמוציות טהור לא ממותק, ממש לוודא שהמוצר אינו מכיל סוכר שסותר את הפעולה הטבעית של החמוציות ומגביר את הדלקת.
מטה-אנליזה לבחינת מיץ החמוציות על הדלקות (סיכום של מספר מחקרים) שפורסמה ב-"Cochrane Database of Systematic Reviews" ב-2012 בדקה את היעילות של מיץ חמוציות במניעת דלקות בדרכי השתן. סקירה זו כללה 24 מחקרים עם 4,473 משתתפים. התוצאות הצביעו על כך שמוצרי חמוציות עשויים להפחית את השכיחות של UTI במיוחד במקרים של דלקות חוזרות. אבל היעילות משתנה בין נשים שונות. כלומר אין מסקנה חד משמעית בנושא, רק נטיה מסויימת לסיוע.
D-Mannose די מאנוז: D-Mannose הוא סוכר שנחקר על הפוטנציאל שלו למנוע UTIs על ידי כך שהוא מונע הידבקות חיידקים לריריית ובכך מסייע לשתיפצת החיידיקים מהגוף. כמה מחקרים מצביעים על כך שזה עשוי להיות יעיל בהפחתת הסיכון של UTIs חוזרים, אך יש צורך במחקר נוסף להוכחות חותכות.
מחקר שפורסם ב-"World Journal of Urology" חקר את היעילות של D-Mannose במניעת דלקות חוזרות. מחקר זה השווה את D-Mannose עם אנטיביוטיקה ומצא ש-D-Mannose היה יעיל באופן דומה בהפחתת הישנות UTI. המסקנה: הינה שדי מאנוז, עשוי להיות חלופה שימושית לאנטיביוטיקה למניעת דלקות חוזרות, אך יש צורך במחקר נוסף כדי להבין במלואו את יעילותו ובטיחות השימוש בו.
פרוביוטיקה: פרוביוטיקה מכילה חיידקים מועילים שיכולים לעזור לשמור על איזון בריא בדרכי השתן ובמערכת העיכול. ניתן לצרוך פרוביוטיקה דרך יוגורט או תוספי מזון הנמכרים בחנויות – אם את סובלת מדלקות חוזרות ונשנות התייעצי עם הרוקח על התאמת הפרוביוטיקה המתאימה. בנוסף, ישנם כדורי פרוביוטיקה לטיפול בתוך הנרתיק.
אם את מעוניינת בטיפול יותר מסורתי – אפשר לאכול כרוב כבוש (של מעל ל 3 שבועות כבישה), כפיר (משקה חלב נפוץ במזרח אירופה), אכילת קימצ'י שאלו ירקות קוראינים מוחמצים או שתיית תה קמבוצ'ה, אלו מכילים תרביות פורביוטיות טבעיות. אבל הן דורשות הכנה מראש.
מחקר שפורסם ב"Journal of Urology" חקר את תפקידה של פרוביוטיקה במניעת זלקות חזורות. מחקר זה התמקד בשימוש בזני לקטובצילוס בנשים עם היסטוריה של דלקות חוזרות. הממצאים הצביעו על כך שפרוביוטיקה עשויה לסייע בשיקום פלורת החיידקים הטבעית, ועלולה להפחית את הישנות של UTIs.
מסקנה: פרוביוטיקה, במיוחד זני לקטובצילוס, מוכיחות סיוע וטיפול בדלקות בעיקר במקרים חוזרים, על ידי שמירה על איזון בריא של חיידקים, אך יש צורך במחקר נוסף למסקנות סופיות.
שום: ההנחה ששום מכיל תכונות אנטי-מיקרוביאליות. חשוב לצרוך שום בתקופות של דלקות יכול להיות טיפול משלים.
חליטות צמחים
חליטות צמחים הן דרך יעילה להקל על תסמיני דלקת בדרכי השתן. הצמחים היעילים ביותר לטיפול בדלקת בדרכי השתן כוללים:
- פטרוזיליה – פטרוזיליה מכילה חומרים אנטי דלקתיים ואנטי חיידקיים המסייעים להקל על הכאבים והצריבה במתן שתן. ניתן להכין חליטה של פטרוזיליה על ידי הוספת כפית של עלי פטרוזיליה טריים או יבשים לכוס מים רותחים. יש להמתין 10 דקות ולשתות את החליטה.
- עלי סרפד – עלי סרפד מכילים חומרים אנטי דלקתיים ואנטי חיידקיים המסייעים להקל על הכאבים והצריבה במתן שתן. ניתן להכין חליטה של עלי סרפד על ידי הוספת כפית של עלי סרפד יבשים לכוס מים רותחים. יש להמתין 10 דקות ולשתות את החליטה.
- זקן תירס – זקן תירס מכיל חומרים אנטי דלקתיים ואנטי חיידקיים המסייעים להקל על הכאבים והצריבה במתן שתן. ניתן להכין חליטה של זקן תירס על ידי הוספת כפית של זקן תירס יבשים לכוס מים רותחים. יש להמתין 10 דקות ולשתות את החליטה.
דלקת בדרכי השתן תרופות סבתא: אם אתן סובלות מתסמינים של דלקת בדרכי השתן, כנראה שתוכלו לקבל מזור מידי באמצעות העיצות שכתבנו כאן אבל במקביל חשוב לפנות לרופא כדי לקבל אבחון וטיפול מתאימים.
כתיבת תגובה