היתרונות הבריאותיים של אכילת ציפורן כל יום
ציפורן, התבלין בוודאי מוכר לכם ממאכלי המזרח השונים גם המזרח הרחוק וגם הקורב. לתבלין יש טעם יחודי, חזק שלעתים מרתיע את הטועם, אבל הוא מוסיף ארומה שמוסיפה מימד מיסתורי לאוכל. תמצאו אותו המון תבשילי המטבח ההודי, האינדונזי וגם במטבח הפרסי (המדהים). אבל למרות הטעם היחודי מה שהפך אותו במשך שנים לתבלין נחשק , הוא משמש תעשיות שונות ומגוונות ולפי וויקפדיה: הציפורן משמש בתעשיית הווניל הסינתטי, חומרי טעם, בשמים, סבונים, סיגריות, תרופות, וממתקים.
ומעבר לאלו תבלין ציפורן זוכה לתשומת לב בזכות היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים שלו. ותתפלאו, כל הטענות שנביא כאן במאמר מגובות במחקרים אקדמאיים ותוכלו למצוא את ההפניות בתחתית הכתבה.
באופן כללי: ציפורן היא מקור עשיר של נוגדי חמצון, כולל אאוגנול וויטמין C, שיכולים לסייע בהגנה על הגוף מפני נזקי חמצון. הוא עשיר בסיבים, המסייעים לעיכול, וכן מכיל וויטמין K החשוב לבריאות העצם.
בשל צורתו מכנים את התבלין כ"נעץ ציפורן"
יתרונות בריאותיים של תבלין הציפורן:
תכונות נוגדות חמצון
נעצי הציפורן עמוסים בנוגדי חמצון, אשר ממלאים תפקיד מכריע בהגנה על הגוף מפני נזקים מרדיקלים חופשיים. מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Agricultural and Food Chemistry מצא כי לציפורן יש את היכולת נוגדת החמצון הגבוהה ביותר בהשוואה לתבלינים אחרים2.
השפעות אנטי דלקתיות
החומר הפעיל שקיים בציפורן האֵאוּגָנוֹל (euganol) מכיל תכונות אנטי דלקתיות חזקות. על פי מחקר שפורסם ב-Journal of Immunotoxicology, אאוגנול יכול לסייע בהפחתת דלקת ויש לו יתרונות פוטנציאליים להתמודדות עם דלקת פרקים.
בריאות שיניים
שמן הציפורן שימש ברפואת שיניים בשל השפעותיו משככות הכאב. האאוגנול בציפורן פועל כחומר הרדמה טבעי, עוזר להקהות את האזור ולהפחית כאב. יש לו גם תכונות אנטי-מיקרוביאליות שיכולות לעזור להילחם בזיהומים בפה. עד לא מזמןם נהוג היה לשתשמש בשמן ציפורן כמאלחש לפני טיפול שיניים וכן רופאים נהגו לנקות את השן, לפני כיסוי החור עם הסתימה עם שמן ציפורן.
איזון הסוכר בדם
כמה מחקרים מצביעים על כך שציפורן יכולה לעזור בניהול רמות הסוכר בדם. מחקר ב-Journal of Medicinal Food מצא שתרכובות בציפורן עשויות לסייע בקידום ייצור אינסולין והורדת רמת הסוכר בדם.
שמירה על הכבד
החומר הפעיל בציפורן הנקרא אאוגנול, עשוי לסייע בהגנה על הכבד. מחקרים בבעלי חיים הראו שתכונות נוגדות החמצון של אאוגנול יכולות לסייע בהפחתת דלקת ולחץ חמצוני בכבד.
איך להשתמש בתבלין הציפורן כתוסף בריאותי?
על מנת להנות מהיתרונות המופלאים של הציפורן ניתן לצרוך אותה במספר צורות הן בבישול והן כתרופות טבעיות לבריאות. הנה כמה דרכים להשתמש בציפורן:
- בישול ואפייה:
ציפורן משמשת בדרך כלל בבישול ואפייה. הם יכולים להוסיף טעם חם בדומה לקינמון, מתוק ומעט מר למנות. הם משמשים לעתים קרובות במתכונים לקארי, מרינדות ותבשילים. הציפורן משמשת כתבלין פופולרי באפייה ונמצאות לרוב במתכונים של לחם ג'ינג'ר, פאי דלעת ועוגות ועוגיות מתובלות אחרות.
- תה:
אפשר להכין תה מרגיע עם ציפורן. כל שעליכם לעשות הוא לחלוט כמה נעצי ציפורן במים רותחים למשך 5-10 דקות, ואז לסנן ולשתות. תה זה יכול להועיל לבעיות עיכול ויכול גם להיות בעל השפעה מרגיעה. אם כמובן יכולים לחכות שהתה יתקרר, ולגרגר אותו בפה. יש מי שמכינים ממנו מי פה טבעיים – בשלו חופן ציפורן כשעה, לאחר שהנוזל מתקרר, הוסיפו מספר טיפות של שמן עץ התה, והשתמשו למשך שבועיים.
- תרופה טבעית לכאבי שיניים:
ציפורן שימשה כתרופה ביתית לכאבי שיניים במשך מאות שנים. לאוג'נול בציפורן יש תכונות משככות כאב. ניתן למרוח כמות קטנה של שמן ציפורן ישירות על האזור הפגוע או ללעוס ציפורן כדי לשחרר את השמן שלה.
- ארומתרפיה:
ניתן להשתמש בשמן ציפורן בארומתרפיה. הריח החם והחריף שלו יכול להיות מנחם ומעורר. ניתן להוסיף כמה טיפות שמן ציפורן למפזר או לערבב עם שמן נשא לשמן עיסוי מחמם.
- דוחה חרקים:
- ניתן להשתמש בציפורן כחומר דוחה חרקים טבעי. אתם יכולים להכין חומר דוחה פשוט על ידי ערבוב שמן הציפורן בשמן נשא ומריחה על העור.
- הצמחת שיער
בשלו חופן נעצי ציפורן עם מספר ענפים של רוזמרין. את הזול שימו בבקבוק ובקירור – ניתן להוסיף לו מעט שמן רוזמרין כדי לחזק אותו. רססו את השיער מידי יום ותנו לנול להתייבש על הקרקפת והישארו ככה למשך לפחות שעתיים.
זכרו, חשוב להשתמש בציפורן ובשמן ציפורן באחריות ובמינון נמוך. שמן ציפורן הוא חזק מאוד ויש לדלל אותו תמיד לפני השימוש לעולם לא במגע ישיר עם העור. אם את בהריון, מניקה או סובלת ממצב רפואי, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע לפני השימוש בציפורן או בשמן ציפורן למטרות בריאותיות.
תבלין ציפורן: תופעות לוואי ואמצעי זהירות
בעוד שלציפורן יש יתרונות בריאותיים פוטנציאליים רבים, יש להשתמש בהן כחלק מתזונה מאוזנת ולא כתחליף לתזונה מגוונת או תרופות. צריכת יתר של ציפורן עלולה להוביל למספר תופעות לוואי, כולל הפרעות עיכול, פריחות בעור, ובמקרים חמורים, נזק לכבד.
ראוי גם לציין שהאוגנול החומר הפעיל בתבלין הציפורן יכול לשמש כמדלל דם, ולכן יש להשתמש בהם בזהירות על ידי אנשים הנוטלים תרופות מדללות דם.
רעילות: במינונים גבוהים, שמן ציפורן יכול להיות רעיל. תסמינים של הרעלת שמן ציפורן כוללים נזק לכבד, התקפים וחוסר איזון נוזלים.
בעיות שיניים: אחת מתופעות הלוואי של הציפורן עלולה להיות פגיעה בחניכיים. בעוד ששמן ציפורן משמש לעתים קרובות כחלק מטיפול בכאבי השיניים בשל תכונותיו לשיכוך כאבים, שימוש מוגזם או לא נכון עלול לפגוע בחניכיים, בעיסת השיניים או בריריות. במוחד במקרים בהם אתם לועסים באופן מתמשך את הנעצים.
הריון והנקה: קיים מחקר מוגבל על הבטיחות של מינונים גבוהים של ציפורן או שמן ציפורן במהלך ההריון וההנקה. ולכן חשוב לא לצרוך את הציפורן מעבר לשימוש תוזנתי בסיסי.
אינטראקציות תרופתיות: ציפורן, במיוחד בצורת תוסף שכוללת כמות מוגברת מהחוצרים הפעילים, עלולה לגרום לאינטראקציה עם תרופות מסוימות. בעיקר עם תרופות ממשפחת נוגדי קרישה, תרופות נוגדות טסיות ותרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs). הם עשויים גם לקיים אינטראקציה עם צמחי מרפא ותוספים אחרים המשפיעים על קרישת הדם – ולכן בידקו עם אילו תוספים אתים אתם מערבבים את הציפורן .
כדי למנוע את תופעות הלוואי של תבלין הציפורן – השתמשו בציפורן בשיקול דעת, יש הממליצים לצרוך עד כשני נעצי ציפורן ביום, אם החלטתם לעשות זאת שימו לב לגוף שלכם וכומובן התיעצו עם איש מקצוע.
סיכום
שילוב ציפורן בתזונה היומית שלכם יכול להציע מגוון יתרונות בריאותיים, מהגנה נוגדת חמצון ועד שליטה פוטנציאלית ברמת הסוכר בדם. עם זאת, כמו כל מזון או תוסף התייחסו בזיהירות בשימוש ויש להשתמש בהם במתינות כחלק מתזונה מאוזנת. קחו בחשבון שכמו בכל צמח מרפא המכיל חומרים פעילים גם לתבלין הציפורן יכולות להיות תופעות לוואי, שעל מנת למנוע אותן יש לצרוך את הציפורן באופן מתון.
אם אתם רוצים לבחון את ההשפעות של הציפורן על הגוף שלכם, נסו לצרוך כשני נעצי ציפורן ביום וספרו לנו על התוצאות.
כתיבת תגובה