ריח רע מהפה, או הליטוזיס (שם כולל המתאר ריח רע מהפה שנובע מנשיפה, הריח לא בהכרח נובע מחלל הפה), הוא נושא שכיח אך לעתים קרובות מביך שניתן לפתור אותו לרוב בקלות. רוב האנשים יעדיפו לדבר על הריח הרע של העמית שלהם בעבודה כרכילות על פני האפשרות של לגשת אליו ולהעיר לו בנושא. אז לפני הכל, הרחתם ריח רע מהפה של מישהו קרוב אליכם, הסיבו את תשומת ליבו לו בעדינות ובנימוס כיוון שלרוב ריח רע מגיע עם בעיות בריאותיות נוספות קלות או מורכבות. וייתכן שאפילו תצילו חיים של חלק מהאנשים, לדוגמה אחד הסימפטומים של סרטן כיבה או סרטן ושט הוא ריח רע מהפה.
באופן כללי כל עיצות שנצין במאמר זה מתייחסות לעובדה שרופאת השיניים בדקה וצילמה את הפה שלכם, שעברתם ניקוי חניכיים בחצי השנה האחרונה והוסר כל חשש מפגיעה מורכבת בפה.
מהן הסיבות הנפוצות לריח רע מהפה?
היגיינת פה לקויה: אי צחצוח וחוט דנטלי באופן קבוע עלול לאפשר לחלקיקי מזון להישאר בפה. חלקיקים אלה יכולים להתפרק ולייצר חיידקים בעלי ריח רע. בנוסף, אם אתם לא מנקים את הלשון שלכם, חיידקים יכולים להצטבר שם, מה שיוביל לריח רע מהפה.
מזון ומשקאות: צריכת מזונות ומשקאות מסוימים בעיקר עטירי סוכר וכגון שום, בצל, קפה ואלכוהול, עלולה לגרום לריח רע מהפה. פירוק חלקיקי מזון בתוך ומסביב לשיניים עלול להגביר חיידקים ולייצר ריח רע.
מוצרי טבק: עישון או שימוש במוצרי טבק אחרים עלולים לגרום לריח רע מהפה. בנוסף, הם מגבירים את הסיכון למחלות חניכיים, מקור נוסף להליטוזיס.
יובש בפה (Xerostomia): רוק מנקה את הפה ומסיר חלקיקים שעלולים לגרום לריח. מצב הנקרא יובש בפה, שבו ייצור הרוק מופחת, יכול לתרום לריח רע מהפה.
תרופות: תרופות מסוימות עלולות ליצור בעקיפין ריח רע מהפה על ידי תרומה ליובש בפה לדוגמה חלק מהתרופות נגד דיכאון.
זיהומים בפה: פצעי ניתוח לאחר ניתוח פה, מחלת חניכיים או עששת עלולים לגרום לריח רע מהפה.
מצבי פה, אף וגרון אחרים: ריח רע מהפה יכול לנבוע מדי פעם מאבנים קטנות שנוצרות בשקדים ומכוסות בחיידקים המייצרים ריח. זיהומים או דלקת כרונית באף, בסינוסים או בגרון עלולים גם הם לגרום לריח רע מהפה.
הפרעות במערכת העיכול: מצבים כמו ריפלוקס חומצי או מחלת ריפלוקס קיבה-וושטי (GERD) עלולים לגרום לריח רע מהפה כאשר חומצת הקיבה זורמת חזרה לוושט.
מחלות: סוגי סרטן מסוימים, אי ספיקת כבד ומחלות מטבוליות אחרות עלולים לייצר כימיקלים ספציפיים הגורמים לריח רע מהפה.
דיאטות מזורזות: צום ותוכניות אכילה דלות בפחמימות עלולות לגרום להליטוזיס. זה נובע מפירוק שומנים המייצרים כימיקלים הנקראים קטונים, שניתן להריח בנשימה. לדוגמה בדיאטה קטוגנית עלול להופיע ריח של אציטון.
מכשירי שיניים: שיניים תותבות או פלטות שאינן מנקות באופן קבוע או שאינן מתאימות כראוי עלולות להכיל חיידקים וחלקיקי מזון הגורמים לריח רע מהפה.
ריח רע מהפה תרופות סבתא:
אמנם יש בשוק אינספור מי פה ומוצרים אחרים שנועדו להילחם בבעיה זו או לפחות מתיימרות לטפל בבעיה, אבל לפעמים התרופות הטובות ביותר מגיעות דווקא מסבתא.
להלן עשר שיטות בדוקות למניעת ריח רע מהפה, תרופות סבתא לרענן את הנשימה באופן טבעי ויעיל:
גרגור סודה לשתייה:
סודה לשתייה, הידועה גם בשם ביקרבונט, לסודה לשתיה יש יכול לנטרל את החומצות המריחות בפה שלכם. ערבבו חצי כפית סודה לשתייה בכוס מים חמימים והשתמשו בה כשטיפת פה פעם ביום. אגב, למרות הטעם החמצמץ והמתכתי – אפשר לשתות מעט מהסודה על מנת להשתמש בתכונות האנטי בקטראיליות של הסודה גם בכיבה.
לעיסת פטרוזיליה:
פטרוזיליה היא לא רק לקישוט! תכולת הכלורופיל הגבוהה שלו יכולה לשמש כמסיר ריח טבעי. ללעוס גבעול פטרוזיליה טרייה לאחר הארוחות כדי לנטרל ריחות. יעיל במיוחד להסרת ריחות של דכים, מאכלי ים וכן ריחות של תבלינים דומיננטיים כמו שום.
תה ירוק:
תה ירוק מכיל פוליפנולים, שיכולים לחסל תרכובות גופרית ולהפחית את חיידקי הפה. שתיית כוס ביום יכולה לעזור לשמור על נשימתך רעננה. ובאופן כללי תשתו תה ירוק לפחות פעם ביום, יש לתה הזה כל כך הרבה תכונות בריאותיות נוספות.
חומץ תפוחים:
דללו כף אחת של חומץ תפוחים בכוס מים וסובבו אותה סביב הפה למשך 10 שניות. האופי החומצי של החומץ יכול לנטרל חיידקים הגורמים לריח רע מהפה.
זרעי שומר:
לעיסת זרעי שומר יכולה לעורר ייצור רוק, מה שעוזר לשטוף חיידקים. לזרעים יש גם טעם נעים דמוי ליקריץ שיכול להסוות ריחות.
שטיפה במי מלח:
תרופת הסבתא האוטימטיבית של כל הזמנים לטיפול בחלל הפה. גרגור עם מי מלח במים פושרים יכול לעזור להרוג חיידקים בגרון ובשקדים. ממיסים חצי כפית מלח במים חמימים ומגרגרים במשך 30 שניות. אגב, אתם יכולים להכין לכם בקבוק שמכיל מי מלח ולשים אותו בארון האמבטיה בצמוד למי הפה או כסוג של תחליף, זה זול ויעל מאוד.
ציפורן:
לציפורן תכונות אנטיבקטריאליות. לעיסת חתיכה יכולה לעזור להפחית את החיידקים הגורמים לריח רע מהפה. לחלופין, אתה ניתן להכין תה ציפורן על ידי השרייה של כמה חתיכות במים חמים.
ניתן לשמור את הנוזל ולהשתמש בו למשך כשבועיים, הרבה יותר זול ממי פה.
שמן עץ התה:
על נפלאות שמן העץ התה אנחנו מספרים בכל הזדמנות, אבל גם בהסרת ריח רע מהפה הנוזל מאוד אפקטיבי. פעם בשבוע קחו בקבוק קטן של מים מזוקקים או מינרלים וטפטפו כ 10 טיפות של השמן אל תוך הבקבוק. גרגרו מידי יום את הנוזל אחרי צחצוח השיניים.
ניקוי לשון:
השתמשו במגרדת לשון שניתן לרכוש בפארמים השונים או בכפית כדי לגרד בעדינות את הלשון מאחורה מקדימה. חשוב להיות עדינים החלק האחוי נוטה להיפצע בקלות. זה יכול להסיר חיידקים ושאריות מזון שיכולים לתרום לריח רע מהפה.
הִידרָצִיָה:
לפעמים, התרופות הפשוטות ביותר הן היעילות ביותר. שתייה מרובה של מים עוזרת לשמור על לחות הפה, ומפחיתה את צמיחת החיידקים. יובש בפה יכול להוביל לריח רע מהפה, אז הישארו לחות!
לסיכום:
ריח רע מהפה יכול להוות מטרד, אבל עם תרופות טבעיות אלה, אתם יכולים להתמודד עם הבעיה מבלי להסתמך על כימיקלים או מוצרים יקרים. זיכרו, היגיינת פה עקבית – כולל צחצוח, שימוש בחוט דנטלי ובדיקות שיניים קבועות – היא חיונית במניעת ריח רע מהפה. אבל כאשר אתם צריכים חיזוק נוסף ומעוניינים למנוע מקרים מביכים, תרופות הסבתא שם כנגד הריח הרע נמצאות כדי לעזור!
כתיבת תגובה