כאב גרון הוא תופעה נפוצה המתרחשת בקרב אנשים מכל הגילאים ולעיתים קרובות משמשת כסימן למחלות שונות בעיקר בחורף לרוב תרופות סבתא לכאב הגרון יהוו טיפול מספק ומהיר לבעיה. עיקר הגורמים לכאבי הגרון הינם זיהומים ויראליים ולכן המחלה נפוצה יותר אצל ילדים ובתדירות גבוהה יחסית. אז נכון שיש כיום טיפולים כמו כדורי מציצה, סירופים וכו'. אבל לאורך השנים, תרופות סבתא נחשבו לפתרונות פופולריים לטיפול בכאבי גרון, ורבים מהם זוכים גם להכרה בעיני הרפואה המודרנית, ולא נדיר לקבל מרופא המשפחה עיצות לטיפול שהן לא מבוססות רפואה מערבית קלאסית, וכן לא תמיד נרצה להתשמש בתרופות ממוסדות מהסיבות של להפחית עומסים על הכבד ולפעמים גם של מחיר.
בכתבה זו נסקור מספר תרופות סבתא שהוכחו כיעילות לטיפול בכאב גרון (את חלקם אתם בוודאות מכרים), תוך שימת דגש על המנגנונים הטיפוליים שמאחוריהן. כאן אנחנו חייבים להזכיר שלא מדובר בעיצות רפואיות אלה בכתבה אינפורמטיבית, בכל החלטה טיפולית אתם מחוייבים לפנות לאיש מקצוע – רופא.
תה צמחים ודבש
אין תרופה שהיא יותר קלאסית ופופולרית לכאב גרון מאשר שתיית תה חם עם דבש. תה צמחים כמו קמומיל, זנגביל, ונענע ידועים בסגולות המרגיעות והמחטאות שלהם. דבש, מצד שני, מכיל חומרים אנטיבקטריאליים ויכול לסייע בהרגעת הגרון ובהקלה על הכאב. הטענה היא שאם תשימו דבש 3000 שנה בצנצנת , הוא ישאר טרי כמו ביום רדייתו שכן חיידקים לא יכולים להתקיים בו.
הדרך הטובה לעשות זאת היא לחלוט את עלי התה והצמחים, לתת לתה להתקרר מעט ורק אז להוסיף את הדבש. שכן החום עלול להרוס את החומרים הפעילים שבו.
גרגרים במי מלח
גרגור במי מלח הוא טיפול נוסף שנמצא יעיל לכאב גרון. המלח שהוא בעל תכונות מחטאות מסייע לנקות את הגרון מחיידקים, מפחית באופן משמעותי את שגשוג אוגלוסיית החיידקים ובכך ומזרז את ההחלמה. כמו כן, הגרגור עצמו יכול להקל על התחושה של גירוי וכאב. על מנת להינות מהאפפקטיביות, קחו כוס מים פושרים והוסיפו ככפית מלח. גרגרו היטב את הגרון ואת כל סביבת הפה. אגב, הטיפול אפקטיבי, כידוע גם לטיפולים בחניכיים מדממות ומודלקות.
חליטת שום ודבש
שום ידוע בסגולותיו הרבות, ובכלל זה כמרפא לכאב גרון. שום מכיל אליצין, חומר אנטיבקטריאלי ואנטיוויראלי חזק. חליטת שום יכולה להיות מעט חריפה לטעם, אך רבים מציינים שהיא מסייעת בהקלה על כאבי גרון. ניתן לכתוש את שני השום כ 2-3 ולהשרות אותם מספר שעות בתוך חצי כוס דבש. יש מי שטוענים שבכך החומרים הפעילים בשום מופרשים אל תוך הדבש והשילוב של שני אלו מייצר תרופה מאוד אפקטיבית וטעימה. ניתן לקחת כפית של הדבש והשום מידי שעה ולתת להם להתמוסס לאט בגרון.
הגרסה הטיפולית למבוגרים
תרופת סבתא נוספת לכאבי גרון אבל זו בגרסה שמבוגרים יהנו ממנה כוללת: מים פושרים, ויסקי, לימון, דבש. לזה ניתן להוסיף תיבלון כמו קינמון, אגוז מוסקט או ג'ינג'ר. ללגום לאט את המשקה ולתת לו לעבור בגרון לאט ובצורה מתמשכת. אנחנו בטוחים שמצב הרוח שלכם ישתפר פלאים. אפשר לתת את הטיפול לילדים אבלל ללא האלכהול כמובן.
דברים נוספים שכדאי לעשות:
- שתיית מים מרובה
- מנוחה – אנחנו יודעים שצריכים אתכם בעבודה, אבל מנוחה של 3 ימים תביא להחלמה מהירה.
- אכילה של תפוח ביום
להמנע מעישון לחלוטין
לאכול מזונות רכים בטמפרטורת החדר
התקלחו והחליפו בגדים מידי יום – יש נטיה לאנשים חולים להישאר במיטה, רחצת הגוף מסייעת בטיפול
זמן ההחלמה תלוי בגורמים למחלה האם הם ויראלים הם ימשכו בין 3-10 ימים אבל אם הם חיידקיים ייתכן ותאלצו להסתייע גם בטיפול אנטיביוטי והכאב עלול להימשך זמן רב יותר ללא טיפול מתאים. ייתכן גם שהגורם לכאגי הגרון הוא אלרגני ויש לאתר את הסיבה, מדובר במקרים נדירים יותר ולא בהכרח מתקיימים בחורף.
יש כמה דרכים לדעת: הדרך הבטוחה היא איבחון בקופת החולים זה האבחון המדויק ביותר, במקרים מסויימים אם הגרון אדום ניתן לשער שמדובר בזיהום ויראלי – אם מופיעות נקודות לבנות , מדובר בזיהום מוגלתי לרוב מקושר לאנגינה ויש לקבל טיפול אנטיביוטי בהקדם. בנוסף בכל בית מרחקת נמכרות ערכות לבדיקה ביתית, הן יחסית מהימנות בהנחה שהבדיקה נעשית על פי ההנחיות. בכל מקרה כשמדובר בילדים, לא לסמוך על אבחון אישי וללכת באופן מידי לרופא.
הגלידה הקרירה מספקת תחושת הקלה זמנית לכאבים, הבעיה העיקרית היא שגלידה היא מוצר תעשייתי עשיר בסוכר מה שגורם לחיידקים לשגשגש ולגרום להתמשכות המחלה. וכן הבעיה הנוספת היא שגלידה עשירה בסוכר היא משמינה ויש להמנע ככל האפשר מסוכר בתזונה שלנו שגם כך מעושרת בסוכר.
סיכום
כמו שכתבנו בכל חודש "תזכו" לחוות לפחות פעם אחת כאבי גרון כחלק ממחלה זו אוא אחרת. מדובר במספר ימים שאינם נעימים אבל בהחלט סבילים אם מטפלים במאופן מידי בבעיה. הרגשתם כאבי גרון קלים, אל תחכו התחילו לשתות תה עם דבש ולימון. לפעמים ניתן כמעט למנוע את ההתפשטות המלאה של הזיהום בטיפול מידי. בכל מקרה מדובר אומנם בתרופות דבתא נפוצות, אבל היעילות שלהן נבחנה עשרות שנים גם באופן מדעי וכנראה שזו התשובה הטובה ביותר למחלות החורף.
כתיבת תגובה