התכווצויות שרירים פתאומיות, בלתי רצוניות אלו עלולות להכות ללא אזהרה, ולגרום לאי נוחות ולעיתים אף לכאבים עזים. רבים מאלו ששירתו בצבא ביחידות קרביות חוו התקפי התכווצות נוראים, גם סופרטאים נוטים לחוות את ההתכווצויות האלו. אמנם ישנם טיפולים רפואיים זמינים, אבל לפעמים הדרכים הישנות והפשוטות הן הדרכים הטובות ביותר לפתרון הבעיה.
כדי להבין יותר טוב את התופעה נתחיל מהגורמים להתכווצות שרירים:
הסיבות להתכווצויות שרירים (muscle cramp)
התייבשות: חוסר בצריכת מים מספקת עלול להוביל להתייבשות, שעלולה לגרום להתכווצויות שרירים, במיוחד ברגליים.
חוסר איזון אלקטרוליטים: אלקטרוליטים כמו אשלגן, סידן, מגנזיום ונתרן ממלאים תפקידים מכריעים בתפקוד השרירים. חוסר איזון יכול להוביל להתכווצויות שרירים.
עייפות vשרירים: שימוש יתר בשריר, בין אם מפעילות גופנית או בין אם כתוצאה מתנועות חוזרות, עלול להוביל לעוויתות.
זרימת דם לקויה: זרימת דם מופחתת לשריר עלולה לגרום להתכווצויות. שימו לב לפעמים שאתם נרדמים על הצד באופן שעוצר את זרימת הדם ליד.
דחיסת עצבים: דחיסה של עצבי עמוד השדרה עלולה להוביל להתכווצויות שרירים, במיוחד בגב וברגליים. יוצאי יחידות שדה שסחבו משקלים אדירים ביחס לגוף שלהם מכירים את התופעה של התכווציות נוראיות בשנת הלילה.
מחסור במינרלים: מחסור במינרלים כמו סידן, אשלגן או מגנזיום עלול להוביל להתכווצויות שרירים.
שימוש בתרופות: תרופות מסוימות, כולל משתנים, תרופות לאסטמה וסטטינים, עלולות לגרום להתכווצויות שרירים כתופעת לוואי.
גיל: ככל שאנשים מזדקנים, הם מאבדים מסת שריר, והשריר הנותר עלול להילחץ ביתר קלות יותר, מה שמוביל להתכווצויות.
הריון: התכווצויות שרירים, בעיקר ברגליים, שכיחות במהלך ההריון.
מצבים רפואיים: מצבים רפואיים שונים, כולל סוכרת, מחלות כבד, הפרעות בבלוטת התריס וטרשת נפוצה, עלולים לגרום להתכווצויות שרירים.
מתיחה לא מספקת: אי מתיחה לפני ואחרי פעילות גופנית עלולה להגביר את הסיכון להתכווצויות שרירים.
טמפרטורות קרות: חשיפה לטמפרטורות קרות, במיוחד מים קרים, עלולה להוביל להתכווצויות שרירים.
יציבה לקויה: ישיבה או עמידה באותו תנוחה במשך תקופות ממושכות עלולות להוביל לעייפות שרירים והתכווצויות. שימו לב לנעליים שלכם, כמה זמן אתם משתמשים בהן. חשוב בעיקר למי שנוהג לצאת לריצות ארוכות ושוכח לרכוש נעלים חדשות מפעם לפעם או מי שעובד עם נעלי עבודה תקופות ממושכות מבלי להחליף.
הבנה של הסיבות יכולה לסייע לכם להיפטר מהתחושה הקשה הזו במהירות ובקלות – אם אתם סובלים מהתכווציות שרירים, םפשוט נסו לשחזר מה מבין גורמים אלו חוזר אצלכם במהלך היום ושנו את ההרגלים בהתאם.
הנה כמה מהתרופות הסבתא שנבדקו לנמצאו מתאימות לטיפול בתכווצויות שרירים:
פירטנו לכם מספר המלצות שידוע לנו שהן אפקטיביות ועובדות. לאלו תוסיפו גם אפשרות של הוספת מגנזיום איכותי למספר ימים, הגוף שלנו מזיע את המגנזיום וקשה לו לקבל אותו חזרה, שימוש בתוסף מזון איכותי ייסיע לגוף לסםוג את החוסרים.
מתאמנים בענפי ספורט חרותי נוהגים לשתות מי טוניק בסיום אימון. הטניק מכיל 'כינין' כינין מופק מקליפת עץ מהסוג צינכונה, אותו כינין שמטפל במלריה. הבעיה היחידה היא שלא כל מוצרי מי הטוניק אפקטיבים , תמצאו מזקאות איכותים שמכילים כינין בפועל ולא רק חוטמרי טעם וריח.
קומפרסים חמים:
אופן השימוש: יש להשרות מטלית במים חמימים, לסחוט את העודפים ולהניח אותה על האזור הפגוע. אפשר גם למלא את האמבט במים חמים, חשוב למלא רק חלק ממנו על מנת שתוכלו להשרות את הרגליים, אבל חשוב לא אמבט מלא שגורם לעיפות.
למה זה עובד: החום מגביר את זרימת הדם לאזור, החום עוזר להרפות את השריר ולהקל על העווית.
אמבט מלח אפסום (מלח אנגלי):
אופן השימוש: הוסיפו שתי כוסות מלח אפסום לאמבטיה חמה והשרו לפחות 20 דקות.
למה זה עובד: מלח אפסום עשיר במגנזיום, מינרל שעוזר להרפיית שרירים ולהקל על כאבים.
חומץ תפוחים:
אופן השימוש: מערבבים כף אחת של חומץ תפוחים עם כוס מים חמימים ושותים.
למה זה עובד: חומץ תפוחים נחשב כמסייע באיזון רמות ה-pH בגוף, מה שיכול למנוע התכווצויות שרירים.
תה קמומיל:
אופן השימוש: לחלוט כוס תה קמומיל ולשתות אותו חם. רצוי לשתות את התה בשעות הערב לפני השינה.
למה זה עובד: לקמומיל יש תכונות אנטי דלקתיות שיכולות לעזור להרגיע עוויתות שרירים.
אכילת חרדל:
אופן השימוש: אכלו כפית חרדל צהוב (מה חשבתם? 🙂 ). תעשו לעצמכם טובה, תרכשו חרדל איכותי מבוסס על גרגירי חרדל אמיתיים ולא תחליף מבוסס חומרי טעם וריח.
למה זה עובד: החרדל מכיל חומצה אצטית, המסייעת בייצור אצטילכולין בגוף. אצטילכולין הוא נוירוטרנסמיטר שמניע את השרירים לעבוד.
עיסוי באמצעות שמן לבנדר:
אופן השימוש: ערבבו כמה טיפות של שמן אתרי לבנדר עם שמן נשא (כמו שמן קוקוס או שקדים) ועסו על האזור הפגוע.
למה זה עובד: לשמן לבנדר יש תכונות אנטי דלקתיות ומשככות כאב שיכולות לעזור להקל על כאבי שרירים.
להיות לחים:
אופן השימוש: שתו הרבה מים במהלך היום. אתם יכולים לרכוש תוסף של מזקה איזוטוני או לערבב בעצמכם – על ליטר מים מינרליים – חצי כפית מלח ים או מלח מכרות + חצי כפית של דבש או סוכר פירות. המלח והסוכ רמסייעים לספיגה מהירה של המינרלים בגוף ומבילים את המים לרוב תאי הגוף.
למה זה עובד: התייבשות יכולה להוביל להתכווצויות שרירים. שמירה על לחות עוזרת לשמור על איזון האלקטרוליטים בשרירים שלך, ומונעת עוויתות.
בננות:
אופן השימוש: אכלו בננה מדי יום. כנראה שזו ההכוחה הכי טובה שמוצא האדם מהקוף.
למה זה עובד: בננות עשירות באשלגן, מינרל שעוזר במניעת התכווצויות שרירים ועוויתות.
מתיחות:
אופן השימוש: למתוח בעדינות את השריר הפגוע. תמצאו לכם ביוטיוב אימוני מתיחות אפקטייבים והתאמנו איתם.
למה זה עובד: מתיחה יכולה לעזור להאריך את השריר, להקל על ההתכווצות הגורמת לעווית.
מנוחה:
אופן השימוש: ודאו שאתם מקבל מנוחה מספקת והימנעו ממאמץ יתר של השריר הפגוע.
למה זה עובד: שימוש יתר עלול להוביל לעייפות שרירים ולעוויתות. מנוחה מאפשרת לשריר להתאושש.
תרופות סבתא להתכווציות שרירים הועברו לאורך דורות והן יעליות ועובדות עבור רבים, אבל חשוב לזכור שגופו של כל אחד מאיתנו הוא שונה כך גם יעילות הטיפול . מה שעובד עבור אדם אחד אולי לא יעבוד עבור אחר. אם התכווצויות שרירים נמשכות או חמורות, זה תמיד רעיון טוב להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות. ובכל מקרה ניקטו בלפחות אחת מהשיטות המצויינות במאמר על מנת להיפטר מהמטרד הזה.
מחקרים מדעיים שעליהם ביססנו את המאמר על טיפול בהתכווציות שרירים:
- Muscle Cramps – StatPearls – NCBI Bookshelf
- Link to Study
- Summary: Muscle cramps result in continuous, involuntary, painful, and localized contraction of an entire muscle group, individual single muscle, or select muscle fibers. The cramp can last from minutes to a few seconds for idiopathic or known causes with healthy subjects or in the presence of diseases.
- Muscle Spasms (Muscle Cramps): Causes, Pain Relief & Treatment – Cleveland Clinic
- Link to Article
- Summary: Muscle spasms, otherwise known as muscle cramps, occur when your muscle involuntary and forcibly contracts uncontrollably and can't relax. They can affect any of your muscles and can involve part or all of a muscle, or several muscles in a group.
- Muscle Cramping During Exercise: Causes, Solutions, and Questions – NCBI
- Link to Study
- Summary: Cramps that occur during or soon after a bout of physical activity have been termed exercise-associated muscle cramps (EAMC). These are commonly experienced as a "painful, spasmodic contraction of the skeletal muscle that occurs during or immediately after muscular exercise."
- Muscle Pain: Mechanisms and Clinical Significance – PMC
- Link to Study
- Summary: This article addresses the mechanisms of some important types of muscle pain, derived from neuroanatomical and electrophysiological experiments on anesthetized rats.
- Muscle cramp – Symptoms and causes – Mayo Clinic
- Link to Article
- Summary: A muscle cramp is a sudden, unexpected tightening of one or more muscles, sometimes called a charley horse. Exercising or working hard, especially in heat, can lead to muscle cramps.
כתיבת תגובה