האשווגנדה, מוכר גם בשמו המדעי, ויתניה משכרת (Withania somnifera), הוא צמח עם השפעות גופניות מופלאות כשהידע לשימוש בו מגיע משיטות הטיפול האיורוודי. כיום הצמח משמש במגוון טיפולים שונים ומומלץ בעיקר למצבי חרדה ובעקיפין להגברת הטוסטסטרון. האשווגנדה מכיל חומרים פעילים יחודיים שמעניקים לו את הפוטנציאל לטפל במגוון מצבים פתולוגיים, ממלחמה בסטרס ועד לתמיכה כוללת במערכת החיסונית.
ויתניה משכרת:
האשווגנדה הוא צמח טבעי שגובהו נע בין 35 עד 75 ס"מ. פרחי האשווגנדה קטנים ולבנים, והפרי שלו מתבגר לצורה של גרגר חום קטן. האשווגנדה מכיל שורשים חזקים אשר משמשים להכנת תמציות או חליטות שמשמשות לרבות בטיפולים איורוודיים, בטיפולים אלו משתמשים גם בפרותיו שהם בצבע אדום כתום. הצמח, המכונה כעת בחיבה "ג'ינסנג אינדיאני" או "דובדבן חורף", זוכה לשבחים בזכות תכונותיו האדפטוגניות החזקות, כלומר הוא עוזר לגוף להסתגל ללחצים פיזיים ופסיכולוגיים שונים.
החומרים הפעילים בויתניה משכרת שמקנים לצמח את הסגולות הרפואיות:
- וויטאנולידים: אלו הם הרכיבים העיקריים באשווגנדה, הם ידועים ביכולתם להפחית דלקות, להגן על המערכת העצבית, ולמנוע חמצון. וויתפרין A וסומניפרין A הם שני הוויתאנולידים החשובים ביותר שנמצאים באשווגנדה.
- אלקלואידים: האלקלואידים הם חומרים כימיים שכמעט תמיד מכילים ניטרוגן. הם מכילים חומרים אקטיביים ביולוגית רבים כמו אנפרין, אנפראמין, ויסופרין, ואשווגנדין, שיכולים להשפיע על מגוון מערכות בגוף, כולל המערכת העצבית המרכזית.
- ספונינים: ספונינים הם רכיבים כימיים שנמצאים במגוון צמחים. הם ידועים ביכולתם לקשור מים ושומנים ובכך לסייע בהורדת כולסטרול.
- חומצות אימינו: אשווגנדה מכילה מגוון אמינו חומצות, כולל טריפטופן, שהוא המקור של מלטונין, ההורמון העוזר לנו לישון.
המרכיבים האקטיביים הללו נמצאים בריכוזים שונים בכל חלקי הצמח, והם יכולים להשפיע באופנים שונים על פונקציות הגוף שלנו ועל כן ההתיחסות היא למכלול ולא להשפעה הפרטנית של כל אחד מהחומרים הפעילית. השילוב שלהם הוא זה שהופך את הצמח להיות בעל השפעות עוצמתיות.
נשק טבעי נגד מתח
בין שלל היתרונות הבריאותיים של אשווגנדה, יכולתו להילחם במתח היא אולי המוכרת ביותר. מחקר של Chandrasekhar et al., (2012) מצא שמבוגרים שנטלו תמצית אשווגנדה בריכוז גבוה דיווחו על ירידה משמעותית בציונים בסולם הערכת מתח בהשוואה לאלו שלקחו פלצבו. מהמחקר עולה כי אשווגנדה מפחיתה ביעילות את רמות הקורטיזול, הורמון הלחץ העיקרי של הגוף.
חיזוק חסינות ובריאות כללית
אשווגנדה היא לא רק מלחיץ. לפי Biswal et al., (2013), עשב מופלא זה הוכיח פוטנציאל כמחזק חיסוני. המחקר כלל חולי סרטן שעברו כימותרפיה שקיבלו אשווגנדה כטיפול נלווה. למרבה הפלא, מטופלים הפגינו שיפור בהפעלת תאי החיסון, מה שמרמז על הפוטנציאל של העשב לחזק את מערכת ההגנה שלנו.
שינה: תרופת פלא של הטבע
כל מי שסבל אי פעם לילה של שינה גרועה יכול להעיד על ההרס שהוא גורם לרווחה הכללית. למרבה המזל, ויתניה משכרת עשויה להיות תשובה. מחקר של Kaushik וחב', (2019) הראה שתמצית הצמח שיפרה את איכות השינה ואת זמן האחזור של תחילת שינה אצל אנשים עם נדודי שינה וחרדה. זה כנראה נובע מהשפעותיו על מערכת העצבים, היוצרות השפעה מרגיעה ומרגיעה המסייעת לשינה.
בריאות המוח ותפקוד קוגניטיבי
בעידן שבו ירידה קוגניטיבית היא דאגה בריאותית משמעותית, אשווגנדה הראתה הבטחה בשיפור היכולות הקוגניטיביות. מחקר שנערך על ידי Choudhary et al., (2017) הראה כי מבוגרים שצרכו את העשב באופן קבוע ראו שיפורים בזיכרון המיידי והכללי, בתפקוד הביצועי, בקשב מתמשך ובמהירות עיבוד המידע.
שיפור ביצועים פיזיים
אשווגנדה מתגלה גם כבעלת ברית ראויה לספורטאים. במחקר של Choudhary וחב', (2015), המשתתפים הראו שיפור ביכולת האירובית המקסימלית (VO2max) לאחר נטילת Ashwagandha, מה שמרמז על כך שהוא יכול לשפר את חוסנו של הגוף נגד גורמי לחץ פיזיים.
אשווגנדה ואינטימיות
באופן מעניין, נראה כי אשווגנדה גם משפרת את התפקוד המיני אצל גברים. מחקר של Gupta et al., (2013) מצא שגברים שסבלו מבעיות בתפקוד המיני חוו שיפור משמעותי במצבם לאחר תוספת אשווגנדה. אחת הטענות היא שהאשווגנדה משפרת את הטוסטסטרון אצל גברים שלוקחים אותה מהסיבה היא שהצמח מאפשר שינה רצופה והפחתת לחצים ואלו האוייבים הגדולים ביותר של הגוף ביכולת לייצר טוסטסטרון. ואצלנו כידוע המציאות הכלכלית והבטחונית מעוררת לחצים רבים מה שמשפיע על היכולת של גברים רבים להינות מתפקוד תקין, לאולו מומלץ לצרוך את הצמח.
תופעות לוואי בשימוש אשווגנדה
אשווגנדה באופן כללי נחשבת לבטוחה לשימוש, אך ייתכן שהיא תגרום לחלק מהתופעות הלוואי הבאות:
- תרופות וממריצים: האשווגנדה עשויה להעמיק את ההשפעה של תרופות מרשם שנועדו להרגיע את המערכת העצבית. כמו כן, ייתכן שהאשווגנדה תגרום לתחושת עייפות או ירדנות כאשר משלבים אותה עם ממריצים כמו קפאין.
- פעילות חריפה במעיים: חלק מהאנשים ייתכן שיסבלו מתופעות כמו שלשול, בחילות או בצקות מהאשווגנדה. תעקבו אם חלו שינויים בתכיפות היציאו שלכם ובהרכבם.
- אי-התאמה לאנשים עם מחלות אוטואימוניות: האשווגנדה משפיעה על מערכת החיסון, ולכן ייתכן שהיא לא מתאימה לאנשים עם מחלות אוטואימוניות כמו צליאק, בעיות בבלוטת התריס , סרטן ומחלות אחרות שתוקפות את המערכת החיסונית.
- הפרעות שינה: במרות שהאשווגנדה ידועה ביכולתה לשפר את איכות השינה, ייתכן שלחלק מהאנשים היא תגרום לתחושת עייפות במהלך היום.
- לחץ כרוני: האשווגנדה יכולה להשפיע על רמות הסוכר בדם והלחץ הדם, ולכן ייתכן שהיא לא מתאימה לאנשים שמנהלים מחלות כמו סוכרת או לחץ דם גבוה.
אחת ההמלצות היא בכל מקרה לא לקחת אשווגנדה מידי יום ברציפות – ישנם מומחים שממליצים לצרוך את האשווגנדה למשך שבועיים בלבד. לעמוד על התחושות וההבדלים ואז לחזור לקחת אותה מידי כמה ימים.
המידע המוזכר כאן מיועד להסביר את ההשלכות האפשריות של שימוש באשווגנדה ולא מהווה ייעוץ רפואי. תמיד יש לבדוק עם רופא או עם מומחה ברפואה התרבותית לפני שימוש בצמחים או תוספי תזונה. אם אתם חשים שבעת השימוש באשווגנדה אתם חווים תופעות לוואי, הפסיקו את השימוש מיד.
לסיכום
היכולות של אשווגנדה, החל מהפחתת מתח וחיזוק בריאות החיסון ועד לשיפור התפקוד הקוגניטיבי ובריאות המינית, מעוררות התפעלות. המחקרים בתחום הולכים ומתרבים וכנראה שבשנים הקרובות נראה מגוון מוצרים המבוססים על הצמח. בכל מקרה למרות השפעותיו, יש להתייחס אליו כאל תרופה ולהשתמש בו באופן מפוקח ולא על בסיס קבוע. דווקא בגלל עוצמת ההשפעה שלו על הגוף והנפש תנהגו בו בזיהרות ואל תיפלו למלכודות שיווקיות שממלציות לצרוך אותו ברמה יום יומית.
את המאמרים המצויינים בכתבה תוכלו למצוא בGoogle Scholar
כתיבת תגובה