לחץ נפשי ועומס הפכו להיות שגרת חיים אצל רובנו. לג'נגל בין בית- ילדים- עבודה, לטפל בעשרות משימות בו זמנית ולנהל שגרת חיים עמוסה מאוד עד להתפקע יכול להיות מרתק ולא משעמם,
אולם לעיתים שגרת חיים כזו גובה מחיר כבד מהגוף. לא פעם הגוף שולח סימנים שרמת הלחץ הנפשי עברה את הגבול, ואנחנו חייבים להאט קצת לטובתנו.
אז הנה 8 סימני אזהרה שהגוף שלכם שולח כדי לאותת לכם שעד כאן. כדאי להתחיל להרגע!
1. מחלת עור
העור הוא אחד החלקים בגופנו שחשוף מאוד למציאות, והוא לא מוותר לנו. כולנו מודעים במידה כזו או אחרת לקישור של עורנו למצבנו הנפשי, ומבטאים זאת במגוון סימפטומים: "עור ברווז" כשאנו מצטמררים או מקבלים בשורה קשה, או "חיוור כמו סיד".
כשאנחנו במתח, מחלות עור כמו פסוריאזיס, אקנה או גירודים בלתי פוסקים יכולים להופיע בקלות. חוקרים חקרו קבוצת אנשים שחוותה סטרס יומיומי ומצאו קשר ישיר בין הלחץ לבין בעיות עור שונות.
2. מחלות שונות
מצבי לחץ בגוף מעלים את רמת הקורטיזול. עם זאת, במינונים גבוהים מאוד ההורמון קורטיזול גורם לדיכוי של מערכת החיסון.
כאשר אדם סובל מלחץ נפשי קבוע ומתמשך, מערכת החיסון שלו פחות רגישה להורמון, מה שחושף את גופו למחלות ודלקות שונות. לא תמיד צריך להאשים את החורף או את הידיד בעבודה שנדבקתם ממנו. אם אתם חולים לעיתים קרובות, וחוטפים מחלות שונות בקלות יכול להיות שמשהו רציני מפריע לכם והגיע הזמן להפטר ממנו.
3. שינויים במשקל הגוף
לחץ נפשי יכול לגרום לעליה במשקל, אף מבלי שנשים לב לכך. כאמור, מצבים מלחיצים מעלים מאוד את ייצור הורמון הקורטיזול בגוף האדם. הורמון הקורטיזול אחראי בין היתר על רמת סוכר תקינה בדם ועל חילוף חומרים תקין. אם הורמון הקורטיזול נמצא בגוף בכמות גבוהה, הוא גורם לאדם לרצות לאכול יותר קלוריות, ולשרוף פחות. מכאן מגיעים לעודף משקל.
מצד שני, לחץ נפשי יכול לגרום גם לירידה הדרגתית במשקל הגוף, כתוצאה מעודף האדרנלין.
4. בעיות בשינה או נדודי שינה
לחץ מתמשך הוא בין הגורמים הבולטים להפרעות שינה מסוגים שונים. יקיצה מוקדמת, קימות תכופות במהלך הלילה או קושי להירדם הם חלק מהסימנים המאפיינים רמת מתח גבוהה בחיים. חוסר בשינה עשוי להיות בעייתי, ולגרור בעיות בתפקוד היומיומי, קושי להתרכז בעבודה ולהגביר חרדות. אם נתקלתם במצב בו כדורי השינה פחות משפיעים עליכם, הסיבה ככל הנראה היא לחץ נפשי.
5. אתם מתעוררים בבוקר עם כאבים בלסת
חריקת שיניים בזמן השינה היא תופעה נפוצה ולא כ"כ מוכרת. אם אתם מתעוררים בבוקר עם כאבים בפה או באזור הלסתות, סביר להניח שאתם חורקים שיניים בזמן השינה, תופעה הנלווית למצבים של לחץ נפשי. כדי להיות בטוחים, בקרו אצל רופא השיניים. אם אתם חורקים שיניים בקביעות, תוכלו להתאים לעצמכם סד שיניים או לבצע תרגילי הרפיה לפני השינה, הכי חשוב הוא להרגע.
6. קיבה עצבנית ו/או בעיות במערכת העיכול
סימפטום מובהק נוסף למצבי לחץ נפשי ומתח מתמשכים, הוא בעיות במערכת העיכול.
במערכת העיכול, וספציפית באזור המעיים יש כמות גדולה של תאי עצב. משמעות הדבר היא כשאשר הפעילות העצבית עולה, אחת המערכות הראשונות להגיב תהיה מערכת העיכול. זו הסיבה שכאשר אנו במצבי מתח, כמו לפני מבחן או סיטואציה חשובה, מערכת העיכול מגיבה בהתאם.
אם אתם סובלים מבטן נפוחה וכאבי בטן לעיתים קרובות ותרופות לא משפיעות עליכם כמעט, נסו להתייעץ עם פסיכולוג או יועץ אישי. הוא יוכל לסייע לכם לברר את מקור החרדה והלחץ ולשים סוף למיחושים הללו.
7. קושי בריכוז
עודף לחץ נפשי הרבה פעמים פוגע ביכולת שלנו לבצע פעולות נוספות- להתרכז במטלות שלפנינו או לזכור דברים. קיימות הוכחות מדעיות לכך שתפקוד המוח נפגע בעקבות מתח נפשי ממושך. אם אתם שמים לב שקשה לכם להתרכז בעבודה, ושכל מטלה לוקחת לכם יותר זמן להרגיל, זה הזמן לטפל במתח הנפשי.
8. נשירת שיער
מחקרים רבים מצאו שלחץ נפשי ממושך יכול לגרום לנשירת שיער ואף להתקרחות (במקרים קיצוניים).
אם קמתם בבוקר והבחנתם בערימת שערות על הכרית, ובכל משיכה אקראית של השיער, אתם מאבדים קבוצת שערות רצינית, כדאי לבדוק איך להפחית את הלחץ בחייכם.
כתיבת תגובה