רוברט קיוסאקי (Robert Kiyosaki), שם נרדף לאוריינות פיננסית ועצמאות כלכלית, בנה לעצמו נישה כמחנך פיננסי מוביל בעולם – עם מכירות של מעל ל40 מיליון ספרים. ספרו פורץ הדרך, "אבא עשיר אבא עני", יחד עם סיפרי ההמשך הפכו לקריאת חובה למי ששואף לפרוץ את המעגלים הכלכלים שאליהם הוא כבול, כלומר לאילוצים פיננסיים מסורתיים – עובד שכיר, משכנתא, משפחה, חובות וכו'.
השבוע פרסם הקיוסאקי שהחובות שלו לבנקים הן בגובה של 1.2 מיליארד דולר ולכן הוא יכול לישון בשקט כיוון שזו בעיה של הבנק ולא שלו. אז לפני שנבין האם הוא נמצא באמת בבעיה קיצונית, נרצה להבין מעט את את עקרונות הליבה של קיוסאקי בנושא בניית עושר:
הפילוסופיה של אבא עשיר מול אבא עני
הסיפר של קיוסאקי מתחיל בפילוסופיות המנוגדות של שתי דמויות משמעותית בחייו.
אביו הביולוגי (ה'אבא העני') ואביו של חברו (ה'אבא העשיר'). בעוד שהאב העני הדגיש הצלחה אקדמית וקריירה מסורתית, האב העשיר דגל בחינוך פיננסי ובהשקעות. הדיכוטומיה הזו מהווה את הבסיס לגישה של קיוסאקי: תעדוף אינטליגנציה פיננסית על פני נתיבי הכנסה קונבנציונליים. או במילים אחרות תחשבו חכם עם הכסף שיש לכם. הטענה שםו אם תהיו עשירים תוכלו לשכור תמיד את אלו שלמדו.
לדוגמה רעיון שלו: "מרבית האנשים אינם מבינים שבחיים לא חשוב כמה כסף אתה מרוויח, אלא על כמה כסף אתה מצליח לשמור."
חינוך פיננסי כרכיב
קיוסאקי מדבר המון על החשיבות של החינוך הפיננסי. הוא טוען שהבנת הניואנסים של כסף – איך הוא עובד, איך אפשר להרוויח אותו ואיך אפשר להשקיע אותו – היא חיונית. ספריו גדושים באסטרטגיות לרכישת ידע זה, תוך שימת דגש כי אוריינות פיננסית אינה נלמדת בדרך כלל במערכות חינוך מסורתיות. תחשבו כמה מכם שסיימו בית ספר או אוניברסיטה יודעים ומבינים איך לנהל את הכסף? מבינים את כל הקרנות שבהם הם חוסכים? יודעים לקרוא את תלושי השכר? מבינים את ההלוואות שהם לוקחים? וכו'.
כשאתם לא מבינים איך השוק הפיננסי עובד, אתם פשוט מנוצלים ולא יכולים לממש פוטנציאל כלכלי שלכם.
ציטוט שלו – "תשעים אחוז מהאוכלוסיה קונים מכשירי טלויזיה ורק עשרה אחוז קונים ספרים על עסקים."
כוחם של נכסים על התחייבויות
ההגדרה של קיוסאקי לעושר סובבת סביב נכסים והתחייבויות. הוא מעודד את הקוראים לצבור נכסים – דברים שמכניסים כסף לכיס, כמו השקעות בנדל"ן, מניות ואג"ח – ולהימנע מהתחייבויות, או דברים שמוציאים כסף, כמו משכנתאות, הלוואות, רכבים, חופשו יקרות וחובות בכרטיסי אשראי.
המנטרה שלו פשוטה: העשירים קונים נכסים, בעוד העניים ומעמד הביניים רוכשים התחייבויות.
לדוגמה לרכוש נכס נדל"ני, שיניב שישלם את עצמו זה עדיף על רכישת דירת מגורים שהמשכנתא עליה מאוד יקרה. אגב, כנראה קיוסאקי אחרי על חלק ניכר מהתפיסה בציבור להשקעות נדל"ן. רוב הרעיונות שלנו מתבססים על פירצה בחוק האמריקאי שמאפשר לקזז את ההשקעות בנדל"ן מההכנסה ולכן הגדלת החובות על נכסים למעשה מאפשרת לכם לא לשלם מיסים.
בישראל השיטה פחות רלוונטית אבל ישנן אפשרויות אחרות להפוך השקעות בנדל"ן למניבות.
חשיבותה של הכנסה פסיבית
מושג מפתח נוסף מספריו של קיוסאקי הוא יצירת הכנסה פסיבית. בניגוד להכנסה אקטיבית שמתקבלת מעבודה, הכנסה פסיבית נוצרת באמצעות נכסים שמרוויחים כסף ללא צורך במעורבות אקטיבית. זה כולל הכנסות משכירות, דיבידנדים ממניות ורווחים מיוזמות עסקיות שבהן אינך מעורב באופן פעיל.
יזמות כדרך לעושר
קיוסאקי דוגל לעתים קרובות ביזמות. הוא מאמין שהקמת ובעלות על עסק היא אחת הדרכים היעילות ביותר לבנות עושר. לדעתו, יזמות היא לא רק להרוויח כסף, אלא ליצור ערך ולפתור בעיות, מה שמוביל בתורו להצלחה כלכלית. יזמות מאפשרת לקבל השכלה פיננסית אמיתית בדרך של התנסות.
תפקיד הסיכון ולמידה מכישלון
קיוסאקי לא נרתע מנושא הסיכון. הוא מכיר בכך שהשקעה ויזמות כרוכים בסיכון, אך הוא רואה בכך הזדמנויות ללמוד ולצמוח. ספריו מספרים לעתים קרובות את הכישלונות שלו ואת הלקחים שנלמדו, ומדגישים שהתגברות על פחד ולמידה מטעויות הם חלק בלתי נפרד מהשגת הצלחה כלכלית. ולאלו שפוחדים לקחת סיכונים פיננסים –
לפי קיוסאקי "יש הבדל בין עני ובין מרושש. מרושש זה מצב זמני, עני זה מצב נצחי."
אם אם דואגים מההצהרה של קיוסאקי, שהוא אומן של יחסי ציבור, קחו בחשבון שהחובות האלו הם כנראה חבוות על נכסים בשווי של מיליארדים רבים ולכן לבנקים לא משתלם לקחת לו את הנכסים, גם אם יש לו האטה בתשלומים. קיוסאקי מצידו מציין, שאין לו בעיה להיות פושט רגל – ושוב יש כאן הבדל משמעותי מאוד ביחס לישראל. בארה"ב הבנק לוקח את הנכסים וההתחייבות עבור הבנק בטלה, בישראל החוב עבור הנכס נשאר, גם אם הבנק לוקח אותו. לעיתים יש מצבים בישראל שאדם קונה נכס, משלם שנים רבות את הנכס, מסיבה כלשהי לרוב רפואית הוא מפסיק לעמוד בהתחייבויות, הבנק לוקח את הנכס, והחוב נשאר ללא נכס. כשהשוק בעליה, המצב פחות מסוכן מאשר בשוק בירידה.
הביקורת על קיוסאקי נובעת מכך שהתאוריה שלו בשנים האחרונות, מבוססת על שוק ברבית אפס, וברבית גבוהה יותר, נכס הופך להתחייבות ולחוב.
קיוסאקי אומר לעתים קרובות, המסע אל העושר מתחיל בשינוי חשיבה, והספרים שלו הם שער לשינוי הזה. למרות כל הביקורות שיש עליו וייתכן שמצבו הנוכחי יהווה בעיה עתידית עבורו, קיוסאקי הביאה למהפכה חשיבתית – הוא שם את נושא החינוך הפיננסי כמטרה והנגיש ידע לכלל. הוא גרם למיליונים רבים של עובדים שכירים, לקחת סיכונים לצמוח כלכלית. אין ספק שהתרומה שלו היא אדירה ואנחנו ממליצים לרכוש את הספרים שלו ולהשכיל מהם. ביקורות תמיד יהיו על כל תיאוריה, אבל התמורה כאן היא אדירה.
רוצים ללמוד יותר? אתם חייבים לרכוש את הספרים שלו עבור עצמכם אבל בנתיים תוכלו לצפות בהערוץ הרישמי ביוטיוב של אבא עשיר אבא עני בשפה האנגלית – The Rich Dad Channel
כתיבת תגובה