פטריות הן לא רק תוספת טעימה למאכלים שונים אלא גם מעצמה של חומרים מזינים.
הן מגיעיות במגוון רחב של צורות, גדלים וטעמים, מה שהופך אותם למרכיב רב-תכליתי באינספור מטבחים ברחבי העולם. עם זאת, לא כל הפטריות שוות בערכים התזונתיים שלהן ויש לבדוק את ההשפטה של כל אחת מהן בנפרד . חלק מהפטריות מציעות יתרונות בריאותיים יוצאי דופן שהופכים אותן לשווה לשלבן בתזונה הרגילה שלכם – למעשה יש מי שטוען שפטריות הן הדבר הבא בעולמות ההשקעות אחרי הקנביס מכיוון שפוטציאל הבריאות הטמון שהן הוא כל כך גדול. פטריות הן פשוט אוצר מדהים שמסייע לגוף שלנו בהמון תחומים ומבחינה ביולוגית הפטריות ובני האדם חולקים קירבה משמעותית של DNA. במאמר זה, נחקור כמה סוגי פטריות שכדאי לשקול להוסיף כמזון או כתוספי מזון על בסיס קבוע:
פטריות שיטאקי:
פטריות שיטאקי היו נחשקות בתרבויות אסייתיות במשך מאות שנים בשל טעם האומאמי העשיר שלהן וסגולותיהן הרפואיות. פטריות אלו מהוות מקור נהדר לוויטמינים מקבוצת B, נחושת, סלניום וברזל. בנוסף, הן מכילות תרכובות כמו לנטינן ואריטדנין, אשר ידועות בהשפעותיהן המחזקות את החיסון והורדת הכולסטרול. פטריות שיטאקי יכולות להיות תוספת נפלאה למוקפצים, למרקים, או פשוט מוקפצות כתוספת. הטענה היא שפהטריות מסייעות בחיזוק המערכת החיסונית וכן מספקות מקור עשיר לאנרגיה. בארץ לרוב תמצאו את הפטריות בחנויות המתמחות במוצרים מהמזרח – בגרסה המיובשת שלהן. הריח מאוד חזק וגורם להסתייגות מאילתן.
פטריות ריישי:
לפטריות ריישי יש היסטוריה ארוכה של שימוש ברפואה סינית מסורתית בשל היתרונות הבריאותיים הפוטנציאליים שלהן. הם עשירים בנוגדי חמצון ונקשרו לחיזוק המערכת החיסונית, הפחתת דלקת ותמיכה בבריאות הלב. לפטריות ריישי טעם מר ומרקם עצי, מה שהופך אותן לאידיאליות להכנת תה או להוספה למרקים ותבשילים. לרוב צורכים אותן באמצעות קפסולות וניתן לקחת אחת ביום.
פטריות פורטובלו:
פטריות פורטובלו הן פטריות קרמיני גדולות ובוגרות, עמוסות בטעם ובחומרי הזנה. הם מקור מצוין לסיבים תזונתיים, המסייעים לעיכול ועוזרים לשמור על משקל תקין. פטריות פורטובלו הן גם מקור טוב לויטמינים מקבוצת B, אשלגן וסלניום. בשל המרקם הבשרני שלהם, הם משמשים לרוב כחלופה צמחונית להמבורגרים או שניתן לצלות, לצלות או למלא אותם לארוחה דשנה.
פטריות מאיטאקה:
לפטריות מאיטאקי, יש מראה מובהק וטעם אדמתי עשיר. הם עמוסים בוויטמינים B ו-D, אשלגן וסיבים. פטריות Maitake ידועות בתכונותיהן הפוטנציאליות לשיפור מערכת החיסון והן נמצאות בשימוש נפוץ ברפואה מסורתית. ניתן לבשל אותם בדרכים שונות, כגון מוקפץ, צלוי או הוספה למרקים ורטבים ובארץ ניתן לצרוך אותן כתוסף מזון ולא בצורתן הטבעית. מיחסים לפטריה תכונות אנטי סרטניות וכן משמשות ברפואה עממית להורדת רמות הסוכר בגוף.
פטריות צדפות:
פטריות צדפות עדינות במרקם ובעלות טעם עדין ומעט מתוק. הם דלים בקלוריות ובשומן, מה שהופך אותם לבחירה מצוינת עבור אלה שצופים במשקל שלהם. פטריות צדפות הן מקור טוב לחלבון, ברזל, אשלגן וויטמינים B ו-D. הן מגוונות במטבח וניתן להוסיף אותן למנות פסטה, מוקפצים, או אפילו להשתמש בהן כתחליף בשר במתכונים צמחוניים.
פטריות אנוקי:
לפטריות אנוקי מראה ארוך ודק עם כובעים זעירים מלמעלה. יש להם טעם עדין, מעט פירותי ומרקם פריך. פטריות אנוקי עשירות בסיבים תזונתיים, ויטמינים B ו-D ומינרלים כמו אשלגן וסלניום. הן נמצאות בשימוש נפוץ במטבח האסייתי, במיוחד במרקים, סלטים ומוקפצים. כיום ניתן להשיג אותן טריות וכדאי לצרוך אותם בצמוד למועד הקניה שכן הן נוטת להתייבש במהירות.
פטריית רעמת האריה:
פטריית רעמת האריה – Lion's mane הוכחה לאחרונה שמעודדת הצמחת תאי מוח. המולקולות הקטנות של הפטריה יכולות לעבור את המסננים בדם הזורם אל המוח. ההמלצה היא להוסיף את הפטריה בכל צורה אל התפריט – ובעיקר ניתן לצרוך אותה כתוספת מזון. חלק מהמשתמשים מעידים על שיפורים קוגניטייבים תוך מספר שבועות ויש הממליצים לקחת אותה כחלק מהמלחמה הכוללת בהתקדמות מחלת האלצהיימר.
חשוב לציין שבעוד שפטריות מציעות יתרונות בריאותיים רבים, חלק מפטריות הבר עלולות להיות רעילות אם צורכים אותן. לכן, חיוני לקנות פטריות ממקורות מוכרים או להתייעץ עם מומחה בחיפוש אחר פטריות בר. שילוב סוגי פטריות האלו שנחשבות פטריות מרפא בתזונה הרגילה שלכם יכולה להיות דרך פשוטה וטעימה לשפר את התזונה והרווחה הכללית שלכם בין אם אתם מקפיצים אותן כתוספת ובין אם אתם צורכים אותם כקפסולות של תוספי מזון. בכל מקרה ההמלצה כיום היא להוסיף מגוון גדול כל האפשר של פטריות לתפריט גם אם אין להן תוכנות בריאותיות מובהקות – הי השמפיניון.
תמצא עבורכם את הפטריות הטעימות לכם ושלבו אותם כחלק בלתי נפרד מהדיאטה הכוללת שלכם.
כתיבת תגובה