שינה היא חלק חיוני משגרת היום שלנו, וממלאת תפקיד מכריע בשמירה על הרווחה הפיזית והנפשית שלנו. האיכות והתזמון של השינה שלנו יכולים להשפיע באופן משמעותי על הבריאות ועל הפרודוקטיביות הכללית שלנו. בעוד שדפוסי השינה האישיים יכולים להשתנות, מומחים מציעים שיש זמנים אופטימליים לשינה ולהתעוררות שיכולים לעזור לקדם שינה טובה יותר ולשפר את מחזור השינה-ערות הכללי שלנו. הרי בכל זאת אנחנו יצורים חיים שעברו אבולוציה מסוג מסויים.
לגוף האדם יש שעון פנימי, המכונה השעון הצירקדי (Circadian), מנגנון זה מווסת את מחזור השינה והערות שלנו. שעון פנימי זה מושפע מגורמים חיצוניים שונים, לרבות חשיפה לאור, שגרה יומיומית ודרישות חברתיות. כדי לייעל את השינה שלנו, חשוב להבין את הדפוסים הטבעיים של השעון הצירקדי שלנו ולהתאים את לוח השינה שלנו בהתאם.
הזמן האידיאלי לישון תלוי במידה רבה במועד שעלינו להתעורר. רוב המבוגרים נדרשים לישון בסביבות 7-9 שעות שינה בלילה כדי לתפקד בצורה מיטבית במהלך היום. לכן, אם אתם צריכים להתעורר ב-7 בבוקר, כנראה שתאלצו ללכת לישון סביב השעה 23:30. רוב מחזורי השינה נמדדים לפי 1.5 שעות לכל מחזור. כיוון שזה גורם שיש לקחת בחשבון בעת קביעת הזמן הטוב ביותר לישון הוא הרעיון של מחזורי שינה.
כאמור, מחזורי שינה נמשכים בדרך כלל בסביבות 90 דקות וכוללים שלבים שונים, כולל שינה קלה, שינה עמוקה ושנת REM (תנועת עיניים מהירה), הקשורה לחלום. התעוררות באמצע מחזור שינה יכולה לגרום לך להרגיש עצבני ועייף, בעוד שהתעוררות בסוף מחזור שינה יכולה להשאיר אותך רענן וערני יותר. ולכן לא נדיר לראות אנשים שישנו לדוגמה 8 וחצי שעות והם עדיין עייפים, כיוון שהם התעוררו באמצע מחזור השינה האחרון ולא סיימו אותו כמו שצריך.
כדי להתעורר בהרגשה מחודשת, מומלץ בדרך כלל לתזמן את השינה שלכם כך שתסיימן מספר מחזורי שינה לפני זמן ההשכמה הרצוי. לדוגמה, אם כל מחזור שינה נמשך 90 דקות, אתם יכולים לשאוף ל-6 שעות (4 מחזורים) או 7.5 שעות (5 מחזורים) שינה כדי להתעורר בזמן הרצוי. עדיף לא לתהעורר באמצע מחזור שינה אם אם יהיה לכם יותר זמן מיטה.
בנוסף להתחשבות במספר מחזורי השינה, חשוב גם לשמור על עקביות בלוח הזמנים של השינה שלכם. ללכת לישון ולהתעורר באותה שעה בכל יום, כולל סופי שבוע, יכולים לעזור לווסת את השעון הצירקדי ולשפר את איכות השינה הכוללת. דפוסי שינה לא סדירים ושינויים תכופים בלוחות השינה עלולים לשבש את השעון הפנימי שלכם, ולהוביל לקשיי הירדמות והתעוררות.
בעוד שזמן השינה האידיאלי עשוי להשתנות מאדם לאדם, מחקרים הראו ששעת השינה המועילה ביותר מתרחשת במהלך השעות שלפני חצות. הסיבה לכך היא שהשעון הצירקדי מושפע מחשיפה לאור טבעי, ואבותינו ישנו בדרך כלל זמן קצר לאחר השקיעה. עם זאת, בעולם המודרני של היום, ייתכן שלא תמיד זה יהיה מעשי או ריאלי עבור כולם לעקוב אחר לוח הזמנים הזה לפני השינה המוקדמת. הרי רובנו נשארים ערים שעות רבות גם במיטה צופים בסלולרי או בנטפליקס (אגב, זה מה שגורם אצל חלקינו לסבול מנדודי שינה) המפתח הוא למצוא שגרת שינה שמתאימה לכם ביותר במסגרת המגבלות של אורח החיים שלך.
ראוי לציין שקיימים הבדלים אינדיבידואליים בכל הנוגע להעדפות שינה. חלק מהפרטים נוטים באופן טבעי להיות ציפורים מוקדמות (אנשי בוקר), בעוד שאחרים נוטים יותר להיות ינשופי לילה (אנשי ערב). נטיות אלו, הידועות ככרונוטיפים (הנטיה הטבעית למחזור שינה), נקבעות גנטית ומשפיעות על העדפותינו לשינה וזמני ערות. הבנת הכרונוטיפ שלך יכולה לעזור לך לייעל את לוח השינה שלך בהתאם לנטיות הטבעיות שלך.
לסיכום, הזמן הטוב ביותר לישון ולהתעורר תלוי בגורמים שונים כמו מספר מחזורי השינה, עקביות בלוח הזמנים של השינה וכרונוטיפ אינדיבידואלי. יישור שגרת השינה שלך עם זמן ההשכמה הרצוי ושמירה על לוח זמנים קבוע לשינה יכולים לקדם איכות שינה טובה יותר ולשפר את הרווחה הכללית שלך. חשוב לתעדף את השינה ולהתנסות בלוחות זמנים שונים כדי למצוא את מה שמתאים לכם ביותר, כדי להבטיח שאתם מקבלים את השינה המשקמת שהגוף שלכם צריך כדי לתפקד במיטבו.
ועל מנת להיות ברורים – השעות הטובות ביותר ללכת לישון הן בין 23:00- 00:30 – ושעת היקציה הנכונה היא – בכל שעה שהיא סיום של מחזור שינה. כלומר אם הלכתם לישון בשעה 00:00 בדיוק בחצות אתם תרצחו להתעורר בין המחזורים הבאים:
4 מחזורים – 06:00 בבוקר
5 מחזורים – 07:30
6 מחזורים – 09:00 (ותכריזו על עצמכם כברי מזל)
כתיבת תגובה