בטח גם אתם נתקלתם בזמן האחרון בקרובים לכם שהצהירו שהם הולכים להיות נוודים דיגיטליים. שטף הארועים של השנים האחרונות גרם לאזרחים רבים להבין שנידרש שינוי בחיים שלהם – זה התחיל בקורונה בסבבי הסגרים הבלתי נגמרים, עבר דרך מציאות כלכלית בלתי אפשרית ולדעתי ב 7 לאוקטובר זה פשוט הציף את כולם, הצורך לנשום בלי לחצים.
אז למען הסר ספק. כולנו אוהבים את המדינה, רוצים להיות חלק ממנה אבל גם מבינים שהזמן שלנו על הכוכב הזה הוא זמני וכדאי ואף רצוי לחוות חוויות חדשות שהן מעבר לזמן ולמקום הספצפי הזה. המדינה תמשיך להתקיים גם אם תצאו למסע של כמה שנים מסביב לעולם, אבל עבורכם לא בטוח שהיה זמן טוב יותר לצאת ולטייל.
נוודות דיגיטלית היא הפתרון של כל מי שרוצה "קצת אחרת" בחיים. אתם לא מתנתקים לגמרי, אתם לא מהגרים, אם לא מסתכנים – אתם פשוט יוצאים לרחבי העולם כשאתם ממשיכים להפרנס באופן מסודר ותקין. ואם אתם חושבים שהתופעה היא רק עבור ישראלים אתם פשוט טועים, נוודות דיגיטלית היא פשוט תנועה חדשה של מיליוני אנשים מסביב לעולם.
באופן כללי, בשנים האחרונות חל שינוי סיסטמתי באופן שבו אנשים ניגשים לעבודה ולחיים. עלייתה של הנוודות הדיגיטלית הופיעה כמהפכה בסגנון חיים, ששינתה את הרעיון המסורתי של תעסוקה מקומית ומגבלות גיאוגרפיות. כנראה שתופעה זו אינה רק טרנד חולף; אלה שינוי מהותי באופן שבו אנשים רואים וממשיכים את הקריירה שלהם. במאמר זה ומאמרים נוספים בסדרה שיעלו בקרוב, נחקור את מקורות הנוודות הדיגיטלית, את צמיחתה המהירה ואת התפקיד המרכזי שמילאה הטכנולוגיה בטיפוח השינוי באורח החיים הגלובלי הזה. וכן אתם אתם יכולים. אם אתם רווקים, אם אתן רווקות, משפחות, הורות יחידניות, משפחו עם ילדים.
גם אם ההכנסה שלכם יחסית נמוכה לזו שבישראל וגם אם אתם מרגישים מבוגרים. הכל אפשרי, רק בתנאי אחד – והוא שאתם יודעים לייצר תזרים מזומנים שאינו מוגבל למקום שאליו אתם נודדים.
מקורות הנוודות הדיגיטליות:
ניתן לאתר את שורשי הנוודות הדיגיטלית לתחילת המאה ה-21 (כלומר לתחילת שנות ה 2000) כאשר התקדמות הטכנולוגיה החלה לעצב מחדש את מקום העבודה המסורתי. ככל שמחשבים ניידים, סמארטפונים ואינטרנט מהיר אמין הפכו לנגישים יותר, הרעיון של עבודה מכל מקום תפס אחיזה. המונח "נווד דיגיטלי" נטבע כדי לתאר אנשים אשר מינפו את ההתקדמות הטכנולוגית הללו כדי להשתחרר מהגבולות של מיקום משרדי קבוע.
האינטרנט סיפק לכולנו גישה למידע רחב שבעבר היה שמור רק למומחים ואילו במקביל התחלנו להיחשף לאפשרויות חיים מגוונות.
הזרזים להפצת תופעות הנוודות הדיגיטלית
מספר גורמים תרמו לעליית הנוודות הדיגיטלית. ראשית, כלכלת ההופעות וההתפשטות של פלטפורמות עצמאיות כמו fiverr, upwork, וכדומה סיפקו לאנשים עם מיומנויות מגוונות את ההזדמנות לעבוד על בסיס פרויקט, ללא קשר ממקום מסוים. הגמישות החדשה הזו אפשרה לאנשי מקצוע להשתלט על לוחות הזמנים שלהם ולנהל אורח חיים נוודי יותר.
שנית, ההסכמה הגוברת של עבודה מרחוק בקרב חברות מילאה תפקיד מרכזי. כאשר ארגונים זיהו את היתרונות של כוח עבודה מרוחק – כולל הגברת הפרודוקטיביות וגישה למאגר כישרונות עולמי – הם החלו לאמץ את הרעיון של עובדים שעובדים מפינות שונות בעולם. ובואו נודה על האמת, גם לעסק משתלם לא לשלם לכם נסיעות, ביטוחים, לשלם שכירות וארנונה על מקום הישבה שלכם, לממן לכם מטבח, ימי גיבוש ועוד. פשוט עבודה שמתבססת על כישורים.
אפשר לקבוע שהזרז השלישי שגרם לזינוק משמעותי בתופעה החל אחרי הסגרים הראשונים של הקורונה לקראת סוף 2020, כשמיליוני בני אדם חיפשו איך לצאת מהסגרים הקשים שכבלו אותם לדירות. רבים ניצלו את ההפוגה ואת המעבר לעבודה מהבית, עבודה ברימוט, כדי לנוע ליבשות אחרות.
וכמובן לא לשכוח את מחירי הטיסות הזולות שהחלו בעולם סביב שנת 2010 ופתאום אפשר לעבור לצידו השני של העולם במחיר של כמה נסיעות במונית.
טכנולוגיה כמאפשרת נוודות:
ללא ספק, הטכנולוגיה הייתה נקודת החוליה במהפכת הנוודים הדיגיטליים. אינטרנט מהיר, כלים שיתופיים ופלטפורמות תקשורת אפשרו לאנשים להתחבר בצורה חלקה עם עמיתים, לקוחות ומשתפי פעולה כמעט מכל מקום. כלי אחסון וניהול פרויקטים מבוססי ענן ביטלו עוד יותר את הצורך בחלל משרדי פיזי, ומאפשרים לנוודים דיגיטליים לשאת איתם את סביבות העבודה שלהם.
אם לא שמתם לב, אפילו הדפדפן שלכם הפך להיות מבוסס ענן, אתם מחוברים למידע שלכם מכל מקום. וגם אם חלילה נשדדתם אי שם במרכז אמריקה, עדיין תוכלו לגשת לכל המידע המגובה שלכם ולהמשיך לעבוד כרגיל.
תופעה נוספת מאוד חשובה היא תופעה ה "ללא קוד" בעולמות הדיגיטליים, אתם פשוט יכולים לספק שירותים הרלוונטים לכלכלה החדשה שמבוססת דיגיטל ללא ידיעת קודים. זה אפילו ממש פשוט להקים אתרים, לנהל קמפיינים, לבנות אתרי אפיליאט ולהתפרנס מהעמלות – אנחנו ניצבי בעולם ללא גבולות, פשוטו כמשמעו!
עלייתם של מרכזים עבור נוודים דיגיטליות:
ככל שקהילת הנוודים הדיגיטלית גדלה, יעדים מסוימים הופיעו כנקודות אטרקטיביות עבור אלה המחפשים אורח חיים נוודיים. ערים עם תשתית אינטרנט אמינה, קהילות תוססות ועלויות מחיה סבירות הפכו לאבן שואבת עבור עובדים מרחוק, תחשבו להרוויח שכר ישראלי ולחיות בעיר תאילנדית בה ארוחת צהריים עולה פחות מכמה דולרים.. באלי (לבעלי דרכון זר), צ'אנג מאי וליסבון הן רק כמה דוגמאות למוקדים כאלה שבהם אנשים בעלי דעות דומות, ובעלי כישורים משיקים מתכנסים לעבוד ולחקור יחד איך ממשיכים. חלקם מקימים פרוייקטים, חלקם נהיים זוגות חלקם יהיו אורחים לרגע בקהילה וחלקם ישארו שנים רבות.
הישראלים מאוד אוהבים את האיים בתאילנד ורבים נוהרים לשם גם בגלל העובדה שניתן בקלות יחסית להישאר לגור בתאילנד למספר שנים.
הפרמטר החשוב ביותר הוא לדעת אילו מדינות יקבלו אתכם בקלות רבה ועם ויזת נווד דיגיטלי.
ועוד פרמטר חשוב מאוד, הוא ידיעת השפה האנגלית – לכם אם אתם ממש רוצים להשתלב, עשו הכנה לאנגלית שלכם – אבל הכי חשוב, להגיע למדינה דוברת אנגלית למספר חודשים ולהתרחק מקהילה ישראלית (לזמן קצר) על מנת שלא לדבר עברית אלא להתמודד עם האנגלית. אין דרך מהירה וטובה יותר מניתוק זמני.
אתגרים והזדמנויות בחיי נוודות:
אמנם חיים של נוודות הדיגיטלית יכולה לייצר לכם חוויות בלתי נשכחות, אבל היא לא חפה מאתגרים. נושאים כמו הבדלי אזורי זמן, הסתגלות תרבותית והצורך בהכנסה יציב עלולים להוות מכשולים עבור אלה המאמצים אורח חיים זה. לאחורנה חברות רבות מסביב לעולם דורשות מהעבודים לחזור למשרדים, אפילו ליומיים שלוזה בלבד במהלך השבוע, אבל ישנה נוכחות חובה.
כמו גם, מגבלות שהיה במקומות רבים – עלויות יקרות לעיתים של דירות, טיסות, תזונה וכו והבעיה הכי קשה, היא תחושת הניתוק מהמשפחה והחברים – שידרשו מכם לחבור לקהילה ישראלית (בניגוד לניתוק לצורכי לימודי השפה).
קושי נוסף הוא בזוגיות – זוגות קיימים שיצאו יחד למסע עלולים ליהפרד בעיקר על בסיס המחלוקת אם לחזור או להמשיך .אבל זו כן אפשרות למצוא בני זוג ייחודים שמתאימים לכם. זוג ששורד את המסעות האלו כנראה שישרוד קשיים אחרים בחיים וישמור על הזוגיות.
עם זאת, ככל שהקהילת הנוודים העולמית ממשיכה לגדול, כך גדלה גם רשת התמיכה, מרכזים של ישראלים ונוודים אחרים, התופכה כבר לא נתפסת כמוזרה, מעסיקים רוצים עובדים שחוו את העולם הגדול וישנם שירותים שרבים שעברו התאמות עבור נוודים.
אז אם אתם מתכננים להיות נוודים דיגיטליים תתחילו מיד בהכנות הבאות:
- שיפור רמת האנגלית שלכם לא צריך קורס יקר – רק להתאמן כל יום.
- לימוד השפה של מדינת היעד – אתרים כמו דואליניגו מציעים לכם ללמוד שפות בחינם או בתשלום נמוך בשיטות מתקדמות. כל מה שצריך זה חיבור למחשב והתמדה.
- חידוש הדרכון על מנת שיהיה בתופף למסר שנים קדימה – הזמן טס ושנתיים שלוש פשוט חולפות במהירות האור. לכן צאו עם דרכון בתוקף ללפחות 5 שנים.
- אם אתם מתכננים להישאר במקום אחד – כמו תאילנד תלמדו איך משיגים אשרת שהייה זה עולה כ 1200 דולר לשנה לקבלת ויזת סוטודנט. תשתדלו לא ליפול למלכוד היודעצים מרחוק, תגיעו ותתחילו לברר עם אנשים כמוכם, כל ה"מומחים" שהם אינם עורכי דין להגירה, יחתכו עליכם קופן משמעותי.
- תבררו על חברות לביטוח רפואי עבור נוודים דיגטליים – בארץ יש חברת "נחלים" שמתמחה בזה. אבל ניתן לרכוש ביטוחים מחברות שונות בינלאומיות.
חדשו את רישיון הרכב שלכם. - תמצאו מקצוע, רצוי בתחומי האון ליין (שיווק, סושיאל, עיצוב, עריכה וידאו, כתיבת תוכן ועוד) שיאפשר לכם להתפרנס מרחוק, מצאו לקוחות שישמחו לשלם קצת פחות ולעשות פגישות רק בזום. רצוי שיהיה לכם גם נכס דיגיטלי מניב.
- תתכוננו עם תקציב ללפחות 3 חודשים ללא כל הכנסה, ותהיו מוכנים לטעיות שיעלו לכם ביוקר עד שתלמדו ותבינו את הרעיון.
- קחו ויטמין אומץ – תתחילו במסע קצר של חודשיים שלושה – תרגישו את האווירה, אפילו ביעד קרוב ומשם כבר תדעו להמשיך לבד.
נוודות דיגיטלית היא יותר מסתם טרנד שך לייף סטייל מבוסס אינסטגרם; זה מייצג שינוי, מהפך באופן שבו אנשים תופסים את העבודה ואת החיים. עם הטכנולוגיה ככוח המניע שעומד מאחורי התופעה, לאנשים יש כעת את החופש לעצב את הקריירה שלהם בתנאים שלהם, ללא כבלים מהאילוצים של מיקום קבוע. כ
כל שקהילת הנוודים הדיגיטלית ממשיכה להתרחב, היא עומדת להגדיר מחדש את עתיד העבודה, תוך פתיחת עידן שבו העולם הוא לא רק מקום לחיות בו אלא נוף עצום לעבודה ולחקירה.
אז למה אתם מחכים?? תעשו את הצעד בעצמכם – אתם מוזמנים להשאיר שאלות בנושא
כתיבת תגובה