ביצה מקולקלת הן סכנה אמיתית לבריאות עד כדי סכנת חיים במקרים מסוימים, לכן חשוב במיוחד להבין את הסימנים לביצים מקולקלות.
ביצים הן מרכיב רב-תכליתי וחיוני במנות קולינריות רבות למעשה הן אחד ממוצרי היסוד בתזונה של כל ישראלי. הן מקור עשיר לחלבון, כ 6 גרם חלבון לכל ביצה וניתן ליהנות מהן בדרכים רבות ובמגוון רחב של מאכלים. עם זאת, כאשר ביצים מתקלקלות, הן עלולות להוות סיכונים בריאותיים משמעותיים וכן יש הן עלולות להרוס את הארוחת המתוכננות.
על כן חובה ללמוד כיצד לזהות ביצה מקולקלת כדי להבטיח את ביטחותכם ובטיחות הסועדים. במאמר זה נסקור את הסימנים והשיטות השונות בהן ניתן להשתמש כדי לזהות אם ביצה התקלקלה.
כאן חשוב לציין שביצים בעולם המודרני, בגלל תנאי גידול של התרנגולות ועומסי הביקוש בכל העולם, מכילות זיהומי סלמונלה וכל טעות בהתנהלות עם הביצים והכנתם תיגרום לכם סבל מיותר עד כדי סכנת חיים.
טריות הביצים: לפני שצוללים לתוך סימני הקלקול, חשוב להבין כיצד לאמוד את טריותה של ביצה. לביצים טריות יש חלבון ביצה יציב המקיף את החלמון, והחלמון צריך להיות בצבע צהוב או כתום עז. כאשר מניחים במחבת ביצה טרייה, היא תשמור על צורתה מבלי שהחלמון ישבר בקלות. לביצים טריות יהיה גם ריח מינימלי, אם בכלל. בביצים מקולקלות, החלבון יהיה נוזלי מאוד, כמעט כמו מים עם קצת קצף.
דרך נוספת לצרוך ביצים שהסיכוי שיכילו סלמונלה פחותה משמעותית- היא באמצעות רכישת ביצי חופש. אומנם המחיר יקר יותר, אך תנאי הגידול לרוב ימנעו מראש זיהומים שונים. וכמובן בהנחה שמדובר בתרנוגולות חופש אמיתיות, כלומר כאלו שמסתובבות בטבע, ולא תרנגולות כלובים – שיש להם יותר מרווח בכלוב.
ביצה מקולקלת סימנים נפוצים:
ריח: הסימן הברור ביותר לקלקול הוא ריח חזק ולא נעים הנודף מהביצה. ביצה מקולקלת תפלוט ריח דמוי גופרית או רקוב, השונה באופן מובהק מהריח הנייטרלי או הביצים או מעט של ביצים טריות. למעשה אם הרחתם ריח לא נעים , תזרקו את הביצה ואל תיקחו סיכון באכילתה.
מראה: בידקו חזותית את קליפת הביצה לאיתור סדקים, דליפות או שינוי צבע. קליפה סדוקה או דולפת עשויה להעיד על זיהום חיידקי פנימי. בנוסף, אם ביצה נראית דהויה או עם צמיחת עובש על פניה, סביר להניח שהיא בתהליך קלקול, אל תאכלו אותה.
מרקם: נערו בעדינות את הביצה ליד האוזן. אם אתם שומעים צליל רטט, זה מצביע על כך שהנוזל בפנים התדרדר והביצה כבר לא טרייה. כאשר שוברים את הביצה – בביצה מקולקלת עשוי להיות חלבון ביצה מימי או נוזלי מדי, או שהחלמון עשוי להיראות פחוס או דהוי. כמובן שיש להיפטר ממנה באופן מידי.
מבחן הציפה: ממלאים קערה במים ומניחים לתוכה בזהירות את הביצה. ביצה טרייה תשקע ותשכב אופקית בתחתית. אם היא עומדת זקוף על הקרקעית או צפה, סביר להניח שהיא מקולקלת. בדיקת הציפה מצביעה על כך שנוצר גז בתוך הביצה עקב פעילות חיידקית, מה שגרם לה לעלות אל פני השטח.
אמצעי בטיחות
ביצים מקולקלות יכולות להכיל חיידקים מזיקים כמו סלמונלה, שעלולים לגרום למחלות הנישאות במזון. כדי למנוע סיכונים בריאותיים פוטנציאליים, חיוני לטפל בביצים כראוי. מקררים תמיד את ביצים בטמפרטורה של 4°C או מתחתיה , כמובן להשתמש בהן עד לתאריך התפוגה המומלץ שלהן. הימנעו מאחסנת ביצים ליד מזונות בעלי ריח חזק, מכיוון שהן עלולות לספוג ריחות, מה שיקשה על איתור בעיות ריקבון. בעת הבישול, ודאו שהביצים מגיעות לטמפרטורה פנימית בטוחה של 75 מעלות צלזיוס כדי להרוג את כל החיידקים שעלולים להימצא. כמובן שאם הביצה רקובה היא אסורה למאכל גם אחרי הרתחה.
באופן כללי הימנעו מאכילת חביתות בהן צהוב הביצה נוזלי.
לסיכום
לדעת לזהות ביצה מקולקלת חיונית לשמירה על בטיחות המזון והימנעות מחוויות קולינריות וגופניות לא נעימות. על ידי שימת לב לסימני הקלקול ושימוש בבדיקות פשוטות כמו בדיקת הציפה, אתם יכולים לקבוע בביטחון אם ביצה עדיין טרייה או שהיא התקלקלה. זיכרו לטפל ולאחסן ביצים כראוי כדי למזער את הסיכון לזיהום חיידקי ורצוי לרכוש אך ורק ממקור מורשה. במידה ואתם מאכילים תינקות בביצים, שימרו על הקפדה יתרה ולעולם תיקנו את הביצים ממקור שלא עבר בקרת פיקוח ויטרינרי.
אם אין חותמות על הביצים, אם הן נמכרות בצידי הדרכים, אם משהו בהובלה שלהם נראה לכם חשוד, הימנעו מהן בכל מחיר.
כתיבת תגובה