כולם מחפשים אחר האושר, אותה תחושה חמקמקה שבאה ונעלמת ללא כל התראה. יש מי שמנסים לקחת סמים ויש מי שמחפשים אחר דרכים מיוחדות להשגת האושר כמו היוגים בהודו. אבל למרות הכל קשה לנו למצוא אושר שהוא יציב, וקבוע שמתקיים יום אחרי יום. גם אם אתם מבוססים כלכלית, ללא שום דאגות, המלנכוליה כנראה תמצא את דרכה אליכם, וההוכחה היא בדמות מספר המשתשמים בכדורים למניעת דיכאון. רגעי האושר האמיתיים הם נדירים ומיוחדים.
אבל מה באמת מייצר אושר מתמשך? שאלה שדנים בה כבר אלפי שנים והתשובות יהיו מגוונות עם מתכונים מגוונים להשגת האושר.
פרופסור רוברט וולדינגר, פסיכיאטר ומנהל מחקר הרווארד להתפתחות מבוגרים, בילה עשרות שנים במחקר שמטרתו היא הבנה עמוקה של האושר. באמצעות המחקר פורץ הדרך שלו, שנמשך מעל ל 80 שנים, הוא חשף תובנות שלא יסולא בפז שיכולות להנחות אותנו לחיים מספקים ומשמחים יותר.
בואו נעמיק בסודות האושר כפי שנחשף על ידי פרופסור רוברט ולדינגר: אתם יכולים לצפות בראיון מתורם לעברית:
המחקר הארוך ביותר על אושר:
במשך למעלה מ-80 שנה, מחקר הרווארד להתפתחות מבוגרים עקב אחר חייהם של מאות גברים ונשים מרקעים סוציו-אקונומיים שונים. מטרת המחקר הייתה לזהות את הגורמים המרכזיים התורמים לחיים מספקים ומאושרים, גורמים שהם חוצים פרמטרים של מוצא, מין, הכנסה וכו'. פרופסור ולדינגר, המנהל הרביעי של המחקר, כלומר המחקר הועבר אליו ממנהלים קודמים. טווח המעקב הארוך הזה מאפשר לבודד משנים מגוונים ונטרל משתנים שאינם רלוונטים. מטרת המחקר היא לבחן מגוון רחב של משתנים, כולל מערכות יחסים, קריירה, בריאות וצמיחה אישית והשפעתם על האושר כשהם מתקיימים או בחסרונם.
חשיבותם של מערכות יחסים:
אחד הגילויים המשמעותיים ביותר מהמחקר הוא החשיבות העליונה של מערכות יחסים לרווחה האישית שלנו. בניגוד לאמונה הרווחת שתהילה, עושר או הישגים בקריירה מובילים לאושר, המחקר מצא כי לאיכות מערכות היחסים שלנו יש את ההשפעה הגדולה ביותר על האושר שלנו ועל שביעות הרצון הכללית מהחיים שלנו. משפחה, חברים, קהילה ובני זוג כמובן הם נדבך חשוב בקימוו של האושר. לדברי פרופסור ולדינגר, המחקר הראה שאנשים בעלי מערכות יחסים מטפחות, תומכות ואוהבות נוטים לנהל חיים בריאים ומאושרים יותר. מערכות יחסים קרובות מספקות תמיכה רגשית, תחושת שייכות וחיץ מול אתגרי החיים – רוצים להיות מאושרים, תמצאו לעצמכם סביבה תומכת ואיכותית.
איכות על פני כמות:
זה לא מספר מערכות היחסים שחשוב, אלא איכות הקשרים האלה. קיום כמה מערכות יחסים קרובות ואינטימיות הוא בעל ערך הרבה יותר מאשר קיום רשת עצומה של קשרים רדודים (חברים באינסטגרם לא נחשבים קשר ממשי). פרופסור ולדינגר מדגיש כי השקעת זמן ומאמץ בטיפוח מערכות יחסים עמוקות ומשמעותיות יכולה לשפר משמעותית את הרווחה והאושר שלנו.
כוחה של אינטימיות רגשית:
אינטימיות רגשית, המאופיינת באמון, פגיעות וחיבור אמיתי, היא היבט מרכזי בהגשמת מערכות יחסים. המחקר גילה שאנשים שיכולים לבטוח בבני הזוג או בחברים הקרובים שלהם, לחלוק את הפחדים, הרצונות והפגיעות העמוקים ביותר שלהם, חוו רמות גבוהות יותר של אושר וסיפוק מהחיים. לכן, אם אתם רוצים לזכות בטוב הזה, תהיו ראשונים למלא את התפקיד של המאזין והתומך – נטרלו את הציניות, רסנו את הביקורתיות ותהווה כר פורה למערכות יחסים וכן תזכו גם אתם בתמיכה הדדית (אולי, לא תמיד).
טיפוח מערכות יחסים:
כדי לטפח מערכות יחסים מטפחות, פרופסור ולדינגר מציע לתרגל אמפתיה, הקשבה פעילה ומתן תמיכה רגשית. עיסוק בתקשורת פתוחה וכנה, הבעת הכרת תודה והפגנת הערכה ליקירינו יכולים להעמיק את הקשרים שלנו ובסופו של דבר לתרום לאושרנו.
השפעת הבדידות:
מצד שני, לבדידות ובידוד חברתי יכולים להיות השפעות מזיקות על רווחתנו. המחקר מצא שאנשים חסרי קשרים חברתיים חזקים חוו רמות גבוהות יותר של דיכאון, חרדה וחוסר שביעות רצון כללית מהחיים (מספיק שתחשבו כמה פרוטקציה צריך בחיים על מנת להשיג לפעמים דברים בסיסיים שכסף לא יכול לקנות – כמו גישה מהירה לתור רפואי). לפיכך, טיפוח ושמירה על מערכות יחסים בריאות חיוניים לאושר לטווח ארוך. ושוב, תהיו שם עבור אחרים.
השקעה בזוגיות:
פרופסור ולדינגר מעודד אנשים לתעדף מערכות יחסים ולהשקיע זמן ומאמץ בבנייתם ותחזוקתם. בעידן התקשורת הדיגיטלית הוא מדגיש את החשיבות של אינטראקציות פנים אל פנים, שיחות אמיתיות וחוויות משותפות. כאן ממש חשוב להדגיש למי שלא הבין, קשריים של ערב אחד מהטינדר, הם לא באמת קשרים זוגיים תומכים. בילוי זמן איכות עם אנשים אהובים, יצירת זיכרונות מתמשכים ותמיכה זה בזה במהלך העליות והמורדות של החיים יכולים לתרום באופן משמעותי לאושרנו. לכן אם בחרתם פרטנר.ית לחיים ולזוגיות, תישארו ותלחמו על מערכת היחסים על פני ניתוק.
סיכום:
סודות האושר, כפי שנחשפו על ידי פרופסור רוברט וולדינגר באמצעות מחקר הרווארד להתפתחות מבוגרים, שופכים אור על מה שחשוב באמת בחיים. בניגוד למרדף אחר רכוש חומרי או הישגים חיצוניים, איכות מערכות היחסים שלנו מתגלה כגורם המכריע ביותר לרווחה הכללית ולאושר שלנו. טיפוח קשרים מטפחים ואינטימיים, השקעה במערכות היחסים שלנו ותעדוף אינטראקציות משמעותיות הם צעדי מפתח לקראת ניהול חיים מאושרים ומלאים יותר. כפי שהמחקר של פרופסור ולדינגר עולה, זה בהישג ידנו לגלות את סודות האושר ולבנות חיים עשירים באהבה, חיבור ושביעות רצון.
כתיבת תגובה