ההרצאה הבאה לקוחה מהאתר טד עוסקת בהשפעות הפיזיולוגיות על גוף האדם כשלא ישנים. ההשפעות של חוסר שינה מתגלות כבר אחרי כ 24 שעות ללא שינה. אבל הבעיה של העולם המודרני היא דווקא בירידה מתמשכת בשעות השינה ותופעה שנקראת "עיפות מצטברת".
ב 1965 תלמיד בן 17 בשם רודי עשה בדיקה בה נמנע מ שינה למשך 11 יום – תהליך ההתדרדרות הפיזיולוגי והנפשי שלו היה מהיר. זה התחיל מבעיות מיקוד בראיה ולאחר מספר ימים הוא הגיע למצב של פרנויה, בעיות זיכרון ודיכאון. התרופה והשיקום לכל הבעיות שלו נעשו בצצורת…שינה כמובן.
כשאנחנו לא ישנים מספיק נגרמות לאורך זמן בעיות רבות לגוף – בעיות זיכרון, השפעות שליליות על מצב הרוח, פגיעה ביכולת הלמידה שלנו, הזיות לחץ דם גבוה ואפילו שבץ מוחי. העיפות נוצרת כשגוף מאותת למוח שהוא צריך לנוח וזה משולב עם החשיכה בה הורמונים שונים שולחים אותנו לנמנום.
מבוגר, צריך לישון כ 7-8 שעות בלילה, נכון שרוב הקוראים יקפצו וגידו שאין להם כל כך הרבה זמן לישון. אבל בתיכנון נכון של היום אפשר בקלות להגיע לזה. בטח אם נמנעים מטלוזיה או צפיה במסכים של המחשב והסלולאר שמשדרים אור בתדרים המבלבלים את המוח.
בעיה נוספת שמונעת מאיתנו לישון היא הטרדה בחי היום יום, מלחצים כספיים, לחצים בעבודה ולחצים במשפחה. אלו לא מאפשרים לנו להרגע בשינה ואף גורם לחלק מהאנשים לנסות בכח להירדם מבלי הצלחה. במוכן ששינה ספונטנית במהלך היום גם משבשת את זמני השינה ופוגעת ביכולת שלנו להינות מה"רווח" של שינה מתמשכת.
לשמחתנו עכשיו חורף ואין זמן טוב מזה ללכת לישון והרבה….
איזי , כנראה שמדיטציה זו השיטה הכי טובה להירדם בקלות. כמובן בלי כל הקטע המיסטי אלא רק כטכניקה של הרגעות.
חשוב לשבת במקום שקט, רצוי במיטה, בחושך מוכנים לשינה. עוצמים עיניים, ומתחילים לנשום. נושמים לאט ונשימות קטנות – אם יש בעיה בנשימה והנחירים סגורים – מפסיקים את הנשימה לכמה שנים על מנת שהגוף יפנה עודפי חנקן, ואחרי כמה שניות הנחיריים יפתחו לנשימה קלה.
אחרי שהנשימות סדירות – מתמקדים רק בנשימה, פשוט סופרים את הנשימות האיטיות ולא חושבים על שום דבר אחר. בד"כ אחרי כמה מספרים הגוף מתחיל להרגע. הסיבה לספירת נשימות נועדה על מנת ל"שעמם" את המוח ולמנוע ממנו לעבור למחשבות מטרידות.
תסה לוקח מספר ימים עד שנכנסים לזה ומבינים את הכוונה. כל התהליך הוא פיזיולוגי בלבד ומטרתו לעבור למצב של הרגעות.
המון הצלחה.
כתבה חזקה אהבתי תודה
ומה צריך וניתן לעשות כאשר מתקשים מאוד להירדם?
הרופא המליץ על כמוסות בונדורמין. אז נכון שתרופת/ רעל זו אמנם מיישנת
אבל למחרת אני מתהלך כזומבי. חולשה, מטושטש, כושל בהליכה, ועוד כמה
תופעות מרנינות כאלה?
ברור לי שהסיבה היא פסיכולוגית (צורך לעבור ניתוח) כן גם ברור לי שהמצב
הפיסי המתואר לעיל אינו המרשם המתאים לללכת עמו לניתוח
אז מה עושים?
אלפי תודות בעבור עצות מחכימות.
איזי