בעולם גדוש באופנות וטרנדים בריאותיים, זה יכול להיות מאתגר למצוא את הלהיט הבריאותיה חדש על המדפים שיש לו באמת את התכונות שמפרסמים לגביו. תה מאצ'ה – הוא כזה ולאחרונה הוא כובש את העולם שמגלה את ערכיו הבריאותיים. נכון לכרגע מדובר בטרנד בריאותי בעולם המערבי, אבל בסין התה הוא חלק מתרבות שתיה עתיקה הכוללת טקס הכנה מורכב שבו הטעם המיוחד שלו מתחזק. לא בטוח שתאהבו את הגרסה הסינית, היא מעט מרירה לאנשי המערב אבל עם מעט שיפורים (נביא מתכון בסוף) תוכלו גם אתם להנות מהתה הזה. קחו בחשבון שמדובר בתה יקר ביחס לתה הרגיל ובעקבות עליה בביקושים לו המחירים אפילו התייקרו יותר.
מה זה תה מאצ'ה?
תה מאצ'ה הוא סוג של אבקת תה ירוק שמקורו ביפן וצבר פופולריות ברחבי העולם. שלא כמו תה ספוג מסורתי שבו עלים נזרקים לאחר הבישול, מאצ'ה כרוכה בטחינת עלי התה האמיתיים לאבקה עדינה – לשם כך נבחרים העלים הטובים ביותר וכאלו שגדלו בהצלה. לפני שחושפים את צמחי התה לשמש ליבוש עליהם, קוטפים את העלים אך ורק מקצוות הענף.
תהליך הגידול וההפקה של תה מאצ'ה כולל מספר שלבים ייחודיים. צמחי התה המשמשים למאצ'ה גדלים בצל במשך מספר שבועות לפני הקטיף. תהליך הצללה זה ממריץ את הייצור של כלורופיל וחומצות אמינו, נותן לעלי התה את צבעם הירוק הבוהק האופייני להם ומשפר את טעמם.
לאחר הקטיף, העלים עוברים אידוי כדי למנוע חמצון ולשמור על טריותם. לאחר מכן הם מיובשים ונטחנים בזהירות לאבקה דקה באמצעות טחנות אבן גרניט מסורתיות. אבקת המאצ'ה המתקבלת עשירה בחומרי הזנה ומתהדרת בפרופיל טעמי אומאמי מובהק.
כדי להכין תה מאצ'ה, בדרך כלל מנפה כמות קטנה מהאבקת תה לתוך קערה, ולאחר מכן מוסיפים מים חמים. לאחר מכן מקציפים את התערובת במרץ עם מטרפת במבוק הנקראת צ'אסן עד לקבלת עקביות קצפת וחלקה. כל עלה התה נצרך בעת שתיית מאצ'ה, מה שהופך אותו לחוויית שתיית תה ייחודית וסוחפת.
אחת הסיבות לכך שתה מאצ'ה בולט היא הפרופיל התזונתי יוצא הדופן שלו. Matcha ידועה בריכוז גבוה של נוגדי חמצון, במיוחד קטכינים כגון אפיגאלוטקצ'ין גאלאט (EGCG), הקשור ליתרונות בריאותיים רבים. Matcha הוא גם מקור לויטמינים (A, C, E ו-K) ומינרלים (אשלגן, סידן וברזל). בנוסף לערך התזונתי שלו, תה מאצ'ה מציע מגוון יתרונות בריאותיים אותם נפרט בהמשך.
מעבר ליתרונות הבריאותיים שלו, תה המאצ'ה הפך לסמל תרבותי וחלק מטקסי התה היפני המסורתי. צבעו הירוק התוסס ושיטת ההכנה הייחודית שלו הופכים אותו למשקה מושך ויזואלי ומדיטטיבי המקדם תחושת שלווה ותשומת לב. לתה יש גוונים שונים ומרהיבים של הצבע הירוק, ביפאן ניתן למצוא גלידה מתה מאצ'ה וכן מאכלים רבים מכילים אותו.
התכונות הבריאותיות של תה המאצ'ה:
עמוס בנוגדי חמצון:
תה מאצ'ה הוא מעצמה של נוגדי חמצון העולה על כל מזונות-על ידועים אחרים – למעשה בלגימה של כוס אחת ביום צרכתם את כל נוגדי החמצון שהגוף שלכם צריך. תהליך גידול המאצ'ה כולל הצללה של עלי התה לפני הקטיף, מה שמגביר את ייצורם של נוגדי חמצון. נוגדי החמצון הללו, בעיקר קטצ'ינים, במיוחד אפיגאלוטקצ'ין גלאט (EGCG), ידועים בתכונותיהם הלוחמות במחלות. EGCG מסייע לנטרל רדיקלים חופשיים מזיקים בגוף, הפחתת נזק תאי וקידום אריכות ימים.
משפר תפקוד מוח :
מחפשים חיזוק מוחי טבעי? תה Matcha מכיל שילוב ייחודי של קפאין ו-L-theanine, חומצת אמינו הידועה בסגולותיה המרגיעות. הצמד הדינמי הזה מספק הרמת אנרגיה עדינה ומתמשכת ללא ריצודים הקשורים בדרך כלל לצריכת קפה. תוכן L-theanine מקדם הרפיה ומשפר מיקוד, תשומת לב וביצועים קוגניטיביים. להיפרד מהצניחה של אמצע אחר הצהריים והלו לצלילות נפשית מוגברת!
מסייע בחילוף חומרים מוגבר וניהול משקל:
עבור אלה המחפשים סיוע טבעי בהגברת חילוף החומרים שלהם, תה מאצ'ה יכול להיות פתרון נפלא. הוכח שהשילוב של קפאין וקטצ'ינים בתה מאצ'ה מגביר את חילוף החומרים, ועוזר לגוף לשרוף קלוריות בצורה יעילה יותר. יתר על כן, תה מאצ'ה יכול לסייע בהפחתת התשוקה ובדיכוי התיאבון בהנחה שלא תוסיפו לו סוכר, מה שהופך אותו לתוספת חשובה בתפריט הדיאטה שלכם.
ניקוי רעלים ותמיכה במערכת החיסון:
בעולם המהיר של היום, הגוף שלנו חשוף כל הזמן לרעלים מחוץ ומפנים. תה מאצ'ה משמש כחומר ניקוי רעלים מצוין. צבעו הירוק התוסס מעיד על תכולת הכלורופיל הגבוהה שלו, הידועה ביכולתו לסלק מתכות כבדות ורעלים מזיקים מהגוף. בנוסף, התכונות החזקות לחיזוק מערכת החיסון של תה המאצ'ה עוזרות לחזק את מנגנוני ההגנה של הגוף שלכם, מה שהופך אתכם לעמידים יותר בפני זיהומים ומחלות.
בריאות הלב:
מערכת לב וכלי דם בריאים הם בעלי חשיבות עליונה לחיים איכותיים, תה מאצ'ה מציע תמיכה חשובה בתחום זה. מחקרים הראו שצריכה קבועה של תה מאצ'ה יכולה להוריד את רמות הכולסטרול הרע (LDL) ולהפחית את הסיכון למחלות לב. הריכוז הגבוה של נוגדי חמצון בתה מאצ'ה מסייע גם בהגנה מפני חמצון של כולסטרול LDL, ומונע היווצרות פלאק בעורקים.
הרפיה והפחתת מתח:
בעולם מלא במתח, מציאת רגעי שלווה היא חיונית. ה-L-theanine הקיים בתה מאצ'ה משרה מצב של רגיעה ובו זמנית מקדם ערנות נפשית. שילוב ייחודי זה יכול להקל על מתח, חרדה ולקדם תחושת רוגע ורווחה. כוס תה מאצ'ה חמה יכולה להיות טקס מרגיע לשילוב בשגרת הטיפול העצמי היומי שלכם.
סיכום: תה מאצ'ה הוא יותר מסתם משקה; זהו כמעט סם מענג שמציע אוצר של יתרונות בריאותיים. מתכולת נוגדי החמצון הגבוהה שלו ועד לתכונותיו להגברת חילוף החומרים ולסילוק רעלים, תה המאצ'ה הפך לבחירה פופולרית בקרב חובבי בריאות. אז, התפנקו עם כוס של טוב ירוק תוסס ותחוו את נפלאות תה המאצ'ה, משקה שמטפח את גופכם ומרומם את רוחכם. הידד לך בריא ותוסס יותר!
איך להכין את התה?
כמובן שיש את הדרך מרהיבה להכין את התה באמצעות תהליכים טקסיים, הקצפה ושימוש בכלים מיוחדים. אבל אתם רוצים להין את התה במהירות כחלק משיגרת היום ובכך להינות מיתרונותיו הבריאותיים.
כאמור, הטעם שלו עבור מערביים הוא קשוח ובלתי שתי לחלוטין. על מנת להינות ממנו המתיקו את התה באמצעות ממתיקים טבעיים בלבד מבוססים סטיביה וכן הוסיפו חלב צמחי. שני אלו ישפרו את טעמו משמעותית.
ישנם מומחים שטוענים שאם תוסיפו לתה כפית אחת של שמן קוקוס, התכונות הכלליות שלו במלחמה באלצהיימר וחיזוק הפעילות המוחי יעלו משמעותית.
מקורות מידע לכתיבה על תה מאצ'ה והתכונות הבריאותיות שלו:
תה המאצ'ה ונוגדי חמצון:
- Weisburger, J.H. (1999). Tea and health: A historical perspective. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 8(10), 989-990.
- Weisburger, J.H., & Chung, F.L. (2002). Mechanisms of chronic diseases by green tea polyphenols. Antioxidants & Redox Signaling, 4(3), 563-573.
Caffeine and L-theanine בתה המאצ'ה :
- Nobre, A.C., Rao, A., & Owen, G.N. (2008). L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 17(S1), 167-168.
- Giesbrecht, T., Rycroft, J.A., Rowson, M.J., & De Bruin, E.A. (2010). The combination of L-theanine and caffeine improves cognitive performance and increases subjective alertness. Nutritional Neuroscience, 13(6), 283-290.
תה המאצ'ה מטאבוליזים ותוסף שמסיע בהפחתת משקל:
- Venables, M.C., Hulston, C.J., Cox, H.R., & Jeukendrup, A.E. (2008). Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. American Journal of Clinical Nutrition, 87(3), 778-784.
- Hursel, R., Viechtbauer, W., & Westerterp-Plantenga, M.S. (2009). The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: A meta-analysis. International Journal of Obesity, 33(9), 956-961.
תה המאצ'ה ובריאות הלב:
- Kuriyama, S., Shimazu, T., Ohmori, K., Kikuchi, N., Nakaya, N., Nishino, Y., … & Tsuji, I. (2006). Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: The Ohsaki study. JAMA Internal Medicine, 166(22), 2141-2143.
- Arab, L., Liu, W., & Elashoff, D. (2009). Green and black tea consumption and risk of stroke: A meta-analysis. Stroke, 40(5), 1786-1792.
כתיבת תגובה