אכילה רגשית היא נחלתם של אנשים רבים.
אכילה זו מתרחשת כשמשתמשים באוכל כדי לטשטש תחושות של חוסר בטחון עצמי, אשמה או דכאון. האם זה עובד? בדרך כלל כן, אבל באופן זמני בלבד.
האכילה אומנם גורמת להרגשה משופרת, ומרחיקה במידה מסוימת את התחושות הבלתי נעימות, אולם כאמור, ה"טריק" הזה מחזיק לזמן קצר בלבד, והנזקים נשארים לטווח ממושך.
כיצד ניתן להפסיק עם אכילה רגשית אחת ולתמיד?
תוכלו להפסיק עם האכילה הרגשית לאחר שתנסו את 6 הטיפים היעילים הבאים. בעזרתם תוכלו לאתר בקלות את הרגעים הקשים שמובילים אתכם לאכילה הרגשית ולמנוע מעצמכם לשלוח את היד למקרר.
1. הכינו רשימה להסחות דעת
בחיי היום יום, ובדרך כלל הסחות דעת אינן דבר חיובי, שכן הם מונעות מאיתנו להשיג את המטרות החשובות בחיים. אולם, כשמדובר על להפסיק את הרגל האכילה הרגשית, הסחות דעת הן מצוינות.
סוזאן אלברס, פסיכולוגית מוכרת מארה"ב ומחברת הספר "50 דרכים להרגיע את הגוף ללא אוכל", כותבת כי ניתן להרגיע את הגוף על ידי הכנת רשימה שתמנע מכם להכנע לאכילה רגשית:
- 5 דרכים להירגע
- 5 אנשים שתוכלו להתקשר אליהם
- 5 דברים שתוכלו לומר לעצמכם בשעת הלחץ
- 5 פעילויות מהנות ומעניינות
- 5 מקומות מהנים שיסייעו לכם להסיח את הדעת
2. הכירו את הטריגר לאכילה הרגשית
אחד הטיפים החשובים ביותר במניעה של אכילה רגשית הוא "דע את האויב". לזהות את הרגעים הבעייתיים שגורמים להם לצרוך מזונות שאתם לא זקוקים להם. בדרך כלל תגלו שאתם אוכלים בצורה לא בריאה כשאתם בודדים, או כשנפגעתם, ובפעם הבאה שתחושו כך, נסו לשנות את דפוס ההתנהגות שלכם. בהתחלה זה יהיה לא קל, ועם הזמן ההרגל יהפך לטבע שני.
הכינו לעצמכם תוכנית לפעם הבאה שתחושו כך: צאו להליכה, חייגו לחבר טוב ושתפו או עשו כל פעולה אחרת שתגרום לכם לחוש מוערכים. בנוסף, הצטיידו בנשק לשעת חירום- מאכלים בריאים ומשביעים שיסייעו לכם להעביר את התחושות השליליות שממלאות אתכם. כך גם אם תפלו מדי פעם, לפחות לא תאכלו מאכלים לא חיוניים ולא מזינים.
3. אל תנסו להפסיק בבת אחת
בדומה לכל שינוי אחר שתבצעו בחייכם, גם עם אכילה רגשית לא תוכלו להפסיק ביום או ברגע אחד. ניסיון כזה יהיה מועד מראש לכשלון.
ניסיון להפסיק עם אכילה רגשית בבת אחת, עלול להביא לתוצאה ההפוכה (בה אתם ממש לא מעוניינים) ולכן פעלו בחוכמה.
כשתזהו שאתם עומדים לאכול משהו לא רצוי, החליפו את התענוג שבאכילה בתענוג אחר. נסו לטבול באמבטית קצף מפנקת, להכין לעצמכם מים בטעמים או כל פעילות אחרת שמענגת אתכם.
באופן זה לא תחושו שאתם מקשים עם עצמכם יותר מדי ומונעים מעצמכם תענוגות הכרחיים. צעד זה חיוני להתמודדות שלכם.
4. אל תיסחפו עם המחשבות שלכם
אחד הדברים שגורמים לאכילה הרגשית להחמיר היא להיסחף עם התחושות והמחשבות למקומות שליליים. כדי למנוע את ההסחפות הזו ניתן להשתמש בטכניקה שנקראת "טכניקת העיגון". הטכניקה הזו מסייעת לכם להשאר על הקרקע, ולא לגרום לכם לחזור לתחושות העבר שמביאות לבולמוס האכילה.
דרך מצוינת לעזור לעצמכם היא באמצעות התרגיל הבא שתוכלו לעשות עם ספר או עיתון שנמצא בקרבת מקום: דפדפו בו עד שתמצאו משפט שנתפסתם עליו.
לאחר מכן, קראו אחורה החל מהמשפט שבחרתם עד לתחילת העמוד.
התרגיל הפשוט הזה יעזור לכם לחזור לנקודת ההתחלה, ולהיות נוכחות ברגע בו אתם לא באמת רעבים.
5. אל תשנאו את עצמכם
אכילה רגשית מלווה ברוב הפעמים בביקורת נוקבת וקשה הנגרמת על ידי המצפון האישי שלנו.
ברגעים אלו אנו מבקרים את עצמנו, ומשאירים בנפשנו את החותם שגורם לנו לבעיות בבטחון העצמי, שמביא לאכילה הרגשית.
כשאתם מרגישים שמחשבות חוסר ערך עצמי מגיעות אליכם כמו כדור שלג, הפכו את הדיבור מגוף ראשון לגוף שלישי, והרחיקו את עצמכם מהסיטואציה.
אם תלמדו להרחיק את עצמכם ממצב מסוים על ידי התייחסות מרוחקת מעט, הביקורת העצמית שלכם תהיה פחות עוצמתית וממילא האכילה הרגשית תקטן.
כתיבת תגובה