גידול וחינוך ילדים היא משימה מאתגרת, הדורשת מאיתנו את מירב הכוחות הפיזיים והנפשיים שלנו.
רבים ההורים מתמודדים לעיתים קרובות עם שאלות ותהיות שאינם יודעים כיצד להתמודד עמם. אם רק היה אדם שיכול היה לספק את התשובות להורים הללו, אין ספק שחינוך הילדים היה הרבה יותר פשוט.
כיוון שבלתי אפשרי למצוא מדריך מושלם, שיאפשר לכם לדעת את כל מה שאתם צריכים לדעת בנושא חינוך ילדים, מומלץ להעזר ב-8 הטיפים הבאים, שיעניקו לכם ההורים כלים והשראה במקרים מאתגרים שמתרחשים אצלכם בבית על בסיס יומיומי.
עודדו את ילדיכם כדי לטפח בהם כשרונות ותכונות טובות
הורים רבים ממעיטים ביכולת האמיתית של ילדיהם לבצע מטלות שונות, וכך בעצם פוגעים ביכולת שלהם להגיע להישגים גבוהים בתחומים רבים.
אם נדע להעריך את ילדינו, ונראה להם שאנו מאמינים בהם, זה יגרום להם לרצות להשקיע יותר בכל תחום וכמובן להצליח.
כיצד תוכלו ליישם זאת עם ילדיכם? תרגלו איתם תרגילים בתחומים בהם הם טובים, הקריאו להם סיפורים מורכבים מגיל צעיר (אל תחששו שהם אינם מבינים, תופתעו לגלות עד כמה הם חכמים) ואל תהיו סמכותיים או נוקשים מדי כדי לא ליצור אצל ילדיכם קבעון על תחום מסוים.
בשורה התחתונה- התחילו לקדם את ילדיכם מנקודת פתיחה גבוהה כדי שיגיעו רחוק.
העניקו לילדיכם הוראות אך עם גישה חיובית
כך, במקום לומר לילד :"אל תרד מהמדרכה", אמרו לו "לך בצד הפנימי של המדרכה, זה הרבה יותר בטוח", במקום לחזק התנהגות שלילית כמו "אל תכה", ספקו הוראות בגישה חיובית "תן לאחותך חיבוק, היא לבטח תאהב אותך יותר".
העניקו לילדים שמתנהגים יפה מילים טובות ותומכות
אין אקט שמעצים יותר את הילד, ממילה טובה הנאמרת בזמן המתאים. מילה טובה היא אות הערכה על מעשה טוב שעשה הילד, וכשהיא מגיעה בזמן המתאים היא תורמת לבטחונו האישי.
חשוב לדעת, שאצל ילדים הרצון להערכה וקבלת מילה טובה, הוא אף גדול יותר מאצל מבוגרים, ולכן חשוב מאוד להעניק להם את המילים הטובות בזמן המתאים.
למשל: אם אתם מסדרים את הבית בסוף היום ורוב הילדים לא משתפים פעולה, ורינה הקטנה עושה בדיוק מה שנדרש ממנה, שבחו את רינה מעל ומעבר. כך תרוויחו שתי תועלות- רינה תתחזק ותתמיד בהתנהגות הטובה ושאר הילדים ירצו לחקות אותה, כיוון שילדים נוטים לחקות אחרים בהתנהגות טובה כדי לקבל שבחים.
נסו לענות על שאלותיהם כמיטב יכולותיכם
ילדים הם עם סקרן מאוד, וכמעט כל נושא חדש שיחשפו אליו, ילווה בשאילת שאלות. תפקידנו כהורים הוא לספק לילדינו תשובות מתאימות על הנושאים המסקרנים אותם, בהתאם לרמתם הקוגניטיבית.
גם אם הילד שואל שאלה ואנו לא יודעים את התשובה, לא נתחמק. נאמר לילד שאיננו יודעים ותמיד ננסה להציע לחפש מידע נוסף במקומות אחרים: באינטרנט, בספרים או בכל מקור תוכן אחר שיוכל לספק את התשובה המתאימה ביותר.
עודדו תחרות בין הילדים
תוכלו ליצור תחרות בריאה בין בני המשפחה, שתבוא לידי ביטוי בהתנהגות או בהרגלי הסדר והארגון שלהם. למשל, אמרו לילד שלא יודע לסדר את חדרו "סדר את החדר שלך כך שיהיה מסודר כמו החדר של אחיך". אם לא תעשו זאת מתוך הקנטה אלא מתוך כוונה טובה, הילד יקלוט את המסר וינסה "לנצח" בתחרות וכך גם חדרו יהיה מסודר יותר.
עודדו את ילדיכם לא לפחד לטעות
אין אדם שלא מבצע טעויות מדי פעם. החוכמה הגדולה היא לנסות ללמוד מהן. אנשים שיפחדו לטעות כל חייהם, לא יוכלו ללמוד שום דבר, ולכן אם ילדיכם מעוניינים לנסות פעילות חדשה או לשנות את שגרת יומם עודדו אותם לנסות.
אם הם ניסו ולא הצליחו, אל תבקרו אותם או את הביצועים שלהם. רוב הילדים חוששים להכשל מחשש שהוריהם יכעסו עליהם או יתאכזבו מהם. אל תפלו בפח הזה, עודדו אותם ובו זמנית שפרו את מצב רוחם.
למדו את ילדיכם כל מה שאתם יודעים
אם תשאלו את בנכם הקטן מה ירצה להיות כשיגדל, התשובה הראשונה שישיב היא מקצוע או עיסוק דומה לעיסוק שלכם, הוריו.
בעיני הילד, אתם לא פחות מסופרמן, גיבורי על בלתי מנוצחים, לפחות עד גיל העשרה. מסיבה זו חשוב שתנסו ללמד את ילדיכם כל מה שאתם יודעים, והיו מודל מושלם לחיקוי עבורם.
בין אם תרצו בכך ובין אם לא, הילדים מסריטים אתכם במבטם, הם שומעים את כל המילים שאתם לא אומרים, ולכן חשוב להראות להם שאתם חזקים ואיתנים. שדרו חוזק, אומץ והצלחה. כל אלו יסייעו לילדיכם לעשות את אותו הדבר בעתיד ולנהוג כמוכם.
השיגו משמעת על ידי יצירת סדר בבית
בית שיש בו סדר יום שכולם מודעים אליו ופועלים על פיו, תהיה בו משמעת.
כשמדברים על סדר יום, הכוונה היא לזמנים קבועים בהם מבצעים פעולות חשובות: קימה בבוקר, שינה או אכילה. אם הכללים בבית הם ברורים וכולם יודעים בדיוק באיזו שעה אוכלים ארוחת ערב ובאיזו שעה אוספים את המשחקים, הילדים מתרגלים מראש לגבולות ולציות להורים. כשהמצב הוא לא כזה, והילדים פורקים עול, ומתנהגים באופן שונה מציפיות הוריהם ההורים לא יכולים לבוא בתלונות לילדיהם שהרי לא באמת הגדירו להם כיצד להתנהג.
הכללים הברורים בבית, הסדר והארגון הם היסוד למשמעת של הילדים.
כתיבת תגובה