קרקעות חקלאיות למכירה – אני מניח שכולכם קיבלתם הצעות לרכישת קרקע חקלאית בשנים האחרונות באחד מהאזורים הבאים : קרקע חקלאית ברחובות, קרקע חקלאית בנס ציונה, תל אביב, קרקע חקלאית בחדרה ועפולה הן כנראה הכוכבות בתחום ואין ספור הצעות להתעשרות קלה מופיעות בטלוויזיה או באינטרנט. במקביל, כולנו נחשפנו לפרשיית חברת "אדמה" שהדיונים אודות נאותות הניהול שלה ע"י הבעלים מוטלת בספק.
כמו בכל פרשיה אחרת, מרגע שאנחנו שומעים בעיתונות דבר שלילי כמו בפרשת ענבל אור וקבוצות הרכישה – מתחילה היסטריה של דיונים ואזהרות מאפיקי השקעה, למרות שחלק בתחום מהדוברים רק ימים סופרים קודם לכן היו בדעה אחרת.
כלומר, כמשקיע פשוט שלא מצוי בנבכי החוק ובתורת ההשקעות וככזה המעוניין להשקיע בנכס מניב קטן, אתם עלולים למצוא את עצמכם תוהים "היכן להשקיע את מעט הכסף שיש לכם באופן חכם?" אם כן, למרות הסערה של האדמות החקלאיות האם זה עדיין אפיק השקעה לגיטימי? להלן מספר נקודות שיעזרו לכם לקבל את ההחלטה הנכונה בנושא.
סיבות להשקיע או לא בקרקע חקלאית:
אישור האדמה לבניה על קרקע חקלאית –
בעד – כנראה שברוב המקרים טווח אישור האדמה והפיכתה מאדמה חקלאית לאדמה המאפשרת בניה תארך שנים רבות. ייתכן אפילו שרק הנכדים שלכם ייהנו מכך. במקרים רבים, גם אם בנו שכונה בסמוך לאדמה שלכם, אין בכך שום השפעה על ההחלטה לגבי האדמה שלכם בפועל. כלומר מי שרוכש אדמה חקלאית רוכש אותה בידיעה שהדבר לוקח זמן ושיש צורך בסבלנות רבה.
– נגד– כמו שאומרים בתחום ההשקעות: הכל יחס של סיכון סיכוי. כלומר, אם אישור הבניה היה צפוי, מחיר האדמה בפועל היה גבוה משמעותית וההשקעה הייתה מניבה רווח זניח. ברכישת אדמות חקלאיות מדובר לעיתים במאות אחוזי רווח בין עלות רכישה לבין מכירה עם אישור בניה.
"שמעתי שקרקעות חקלאית למכירה הן סוג של הונאה" – נגד- מועלות טענות רבות שמדובר בהונאה צרכנית. יש אמת בטענה שכן חלק מהאדמות שנמכרו היו באזורים של שמורות טבע ובמקומות שלעולם לא יופשרו לבניה מסיבות שונות. גם המקרה של חברת אדמה לא נותן תחושה חיובית. וכן, יש מקרים בהם הלקוחות התמימים מנוצלים.
בעד – היצע האדמות הוא מגוון וכך גם היצע החברות. כלומר, תפוח אחד רקוב לא מעיד על כל העץ. לכן הצטיידו באיש מקצוע מהתחום, תקשיבו היטב לנאמר – רוב החברות מצד אחד מבטיחות התעשרות קלה, אבל כדי לא לעבור על החוק הן מספקות את כל המידע הרלוונטי באופן חוקי. הלקוחות פעמים רבות מוותרים על בדיקה מסודרת ויסודית שעולה כמה מאות שקלים מאיש מקצוע.
בנוסף, בימים אלו שבהם ניתן לחפש כל דבר באינטרנט, פשוט חפשו את שם החברה המוכרת ותמצאו ביקורת עליה. כך תקבלו מושג התחלתי עם מי אתם עומדים לחתום עסקה. במקרה של חברת אדמה, הטענות הן לא לגבי טיב האדמה אלא על מהלכים לא חוקיים שנעשו לכאורה עם כספי הרוכשים.
מחיר לעיתים גבוה – נגד – כאמור, ככל שהסיכוי לכך שהאדמה תופשר, מה שתלוי במיקום ותוכניות מתאר, כך המחיר שייגבה יהיה גבוה יותר. ככל שהאדמה זולה יותר, כך היא מרוחקת מהמרכז ועם היתכנות נמוכה לבניה מיידית. אבל, ישנן קרקעות חקלאיות למכירה עם טווח בניה צפוי שאפילו המוכר מתחייב עליו.
בעד – שטח מדינת ישראל הוא מצומצם וכידוע הוא לא הולך לאיבוד ולכן לא ישארו עוד הרבה קרקעות חקלאיות למכירה ובטח לא לנצח. כלומר, אנחנו יכולים להניח שכן יופשרו האדמות וכן נצליח לייצר תשואה משמעותית או אפילו לבנות בית במקום מרכזי שללא רכישה עם סיכון גבוה לא נצליח לעולם. לדוגמה, קרקעות חקלאיות cרחובות או קרקעות חקלאיות cנס ציונה שעולה סביב 200 אלף שקלים לדונם ללא אישור בניה, מכפילה ביותר מ-5 את השווי שלה עם אישור בניה.
לא הכל וורוד אבל עדיין יש הזדמנויות בהשקעת קרקעות חקלאיות
לסיכום – על מנת להצליח עם רכישת קרקעות חקלאיות למכירה תזדקקו לכלי אחד משמעותי והוא "ידע". צריך לחקור, לבחון שכונות סמוכות, לוודא שלא מדובר בפארק או שמורת טבע (באלו סיכוי נמוך אם בכלל להפשרה) ולהתייעץ עם איש מקצוע נטרלי. כמו כן לא לרכוש את האדמות הללו על סמך ציפיה לרווח מהיר. מומלץ לא לקחת הלוואות גדולות לרכישה אלא להשתמש בכספים פנויים – כאלו שלא תזדקקו להם בשנים הקרובות. יש שיגידו שמראש תראו באדמות אלו השקעה לעתיד הנכדים אבל אולי עם קצת מזל יגלו גם בחצר האחורית שלכם מעט נפט או יהלומים 🙂
לקבלת הצעות אטרקטיביות לאדמות חקלאיות השאירו פרטים:
[pojo-form id="2845"]